Монетизація субсидій, борги та тіньова зайнятість: обговорили болючі питання Волині

Монетизація субсидій, борги та тіньова зайнятість: обговорили болючі питання Волині
Міністр соцполітики України взяв участь у нараді з головами облдержадміністрацій в режимі відеоселектору 15 червня 2017 року.

Про це інформує відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

"Якщо люди зекономили субсидію, і ця субсидія закриває практично усі розрахунки по газу, то вимога сплати обов’язкової частки платежу – абсолютно незаконна. Тому несплата обов’язкової частки платежу, в разі наявності невикористаних сум субсидій, не може бути підставою для нарахування отримувачу боргів", – заявив Андрій Рева.

Взяв участь у нараді і керівник найвищої виконавчої гілки влади Волині – Володимир Гунчик.

На нараді обговорювали два надважливих питання. А саме – забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень із 1 січня 2017 року, а також хід виконання Постанови Кабінету Міністрів щодо реформування системи надання субсидій, зокрема виплата громадянам невикористаних сум субсидій за спожиті комунальні послуги.

Тож, насамперед Павло Розенко підкреслив, що збільшення мінімального розміру оплати праці – спільна ініціатива Президента України, Уряду і Верховної Ради.

І хоча її упровадження викликало безліч суперечок та протестів з боку окремих політичних сил, жодні так звані «апокаліптичні прогнози» щодо її наслідків, як-от зростання безробіття, скорочення робочих місць або ж узагалі спад економіки, не справдилися.

Як доказ цього – реєстрація 14 тисяч фізичних осіб-підприємців лише у травні поточного року, в той час, як припинили діяльність лише біля трьох тисяч фізосіб, що є абсолютно позитивною динамікою.
Окрім цього, як наголосив Віце-прем’єр-міністр, завдяки підвищенню мінімальної зарплати відбулося значне поповнення бюджетів усіх рівнів.

Міністр соціальної політики України Андрій Рева, котрий також був присутній на відеоселекторній нараді, своєю чергою повідомив, що одна з головних цілей, яку нині уряд ставить перед собою, – досягнути абсолютної детінізації ринку праці.

Що стосується роботодавців, котрі з одного боку обкрадають своїх працівників, спекулюючи питаннями вкрай важкої економічної ситуації та тиску на бізнес, а з іншого, стають причиною неможливості отримання працівниками у майбутньому належної пенсії, то до них згідно з чинним законодавством застосовуватимуть своєрідні санкції.

"Ті, хто порушують Закон повинні відчути міру своєї відповідальності, тому нагадую, що штраф за порушення трудового законодавства про працю передбачений у розмірі до 96 тисяч гривень, а за перешкоджання роботі інспектора штраф становить 320 тисяч гривень", – зазначив Андрій Олексійович.

Посадовець наголошує, що самоціль у цьому випадку – не штрафування задля штрафування, а відтак – збільшення надходжень до бюджету. Натомість, головним є дотримання прав людей, котрі працюють та мають право на нормальну оплату праці, а також надходження коштів, отриманих у результаті підприємницької діяльності до територіальних громад.

Розповів Андрій Рева і про зловживання, котрими не гребують газопостачальні організації. Зокрема, мова йде про нарахування штучних заборгованостей громадянам, котрі отримали субсидію від держави.

За його словами, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2016 року № 534, заборгованість може виникнути лише у разі використання комунальних послуг на суму, що перевищує встановлену соціальну норму; несплата рахунків за спожитий газ у травні 2017 року; наявність заборгованості за попередній опалювальний період, котру отримувач субсидії не сплатив на початок нового, адже вона субсидією не перекривається.

На завершення свого виступу Андрій Олексійович наголосив, що ті, хто прагнуть наживатися на простих людях, повинні бути притягнуті до відповідальності.

Саме тому, органам виконавчої влади на місцях спільно з правоохоронними органами слід контролювати цей процес.

По тому голови облдержадміністрації держави коротко поінформували про ситуацію з виплатами заробітних плат та наданням субсидій у кожному регіоні. Відтак, звітуючи на нараді під головуванням Віце-прем’єр-міністра Володимир Гунчик повідомив про позитивну динаміку, що спостерігається на Волині:

"Із майже чотирьох тисяч суб’єктів господарювання, що мали заробітну плату нижче встановленого державою рівня, наразі залишилися 2300. Також в області працює відповідна комісія і всі питання перебувають на контролі".

Окремо Володимир Петрович акцентував увагу на необхідності якнайшвидшого вирішення проблеми, що спричинена заборгованістю державного бюджету перед постачальниками житлово-комунальних послуг щодо відшкодування коштів за нарахованими громадянам пільгами та субсидіями. Позаяк для Волинської області цифра сягнула вже одного мільярда гривень.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Монетизація субсидій, борги та тіньова зайнятість: обговорили болючі питання Волині
16 червень, 2017, 08:10