У підвалі одного із ОСББ Луцька побували чи не всі прем’єри України, - Юлія Сабатюк

У підвалі одного із ОСББ Луцька побували чи не всі прем’єри України, - Юлія Сабатюк
В обласному центрі Волині у рамках семінару «Енергоефективність в процесах реформи ЖКГ та децентралізації» відбувся стаді-тур, який був присвячений практичному досвіду реалізації енергомодернізації житлових будинків.

Про це інформує Волинський «Центр розвитку місцевого самоврядування».

Захід відбувся у рамках проекту «U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку».

Близько 40 представників ОТГ із Волинської та Рівненської областей побували на об’єктах у луцьких ОСББ, де змогли на практиці дізнатися про модернізацію системи опалення, утеплення стін та комплексу термомодернізацію.

Експерт Петро Лавринюк розповів, що саме у Луцьку мешканці одного із будинків, де діє ОСББ узяли кредит на комплексну термомодернізацію в Україні. Раніше вони замінили вікна, дах та мережі. Найактивніше зголошуються покращити своє житло мешканці невеликих будинків на окраїнах міста, де є кілька квартир у будинках. І якщо в одному будинку роблять заходи із енергоефективності, то їх скоро підхоплять і сусіди - за 2-3 місяці. Але над термомодернізацією замислюються не лише мешканці маленьких будинків, але й великих багатоповерхівок.

Голова Асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк про діяльність об’єднання, його диспетчерську. Стартом активності ОСББ у місті Луцьку можна вважати 2001 рік, а у 2009 році об’єднання співвласників багатоквартирних будинків об’єдналися в асоціацію.

У ОСББ «Відродження» представники ОТГ побачили роботу індивідуального теплового пункту, який дозволяє підтримувати комфорту температуру для мешканців квартир. Сучасні технології дозволяють фактично керувати будинком із мобільного телефону.

Будинок, де розміщене це ОСББ цікавий ще й тим, що його стіни прикрашають петриківські розписи, а на стіні гордо красуєтьс величезний напис «ОСББ».

Юлія Сабатюк розповіла, як працювати із боржниками квартплати, як бути ефективним управителем будинку і зробити людей об’єднаними. Також у ОСББ є аварійний і резервний фонд, який дозволяє швидко вирішувати складні ситуації. Є і «револьверний» фонд, який діє, наче внутрішня каса взаємодопомоги.

«Щоб процес об’єднання стартував, потрібно говорити людям правду», - переконана Юлія Сабатюк. За її словами, Луцьк - найкращий в Україні у сфері енергозбереження, а у підвалі одного із ОСББ побували чи не всі прем’єри нашої держави.

А на вулиці Нила Хасевича присутні побачили, як ефективно можуть співпрацювати ОСББ, влада та соціально відповідальний бізнес. Адже колишній гуртожиток не просто прикрашає орнамент із вишиванки, - тут замінені всі мережі, вікна тощо і навіть є погозалежне балансування. Також у цьому будинку було здійснене комплексне утеплення.

Також відбулася презентація діяльності Регіонального центру енергозбереження та енергоефективності.

Поспілкувалися присутні про впровадження енергоефективних проектів, шлях від ОСББ до об’єднань ОСББ, практичний досвід, енергозбереження в житловому секторі.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ОСББ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У підвалі одного із ОСББ Луцька побували чи не всі прем’єри України, - Юлія Сабатюк
17 червень, 2017, 07:09