Розшифрували записку, якій 2600 років: автор просив вина

Розшифрували записку, якій 2600 років: автор просив вина
Вчені з університету Тель-Авіва знайшли невідомий текст на керамічному уламку, який відкопали ще в 1960-х роках у місті Арад. У записці на черепку йдеться про закупівлю вина.

До недавнього часу одна зі сторін уламка вважалася порожньою, – пише BBC Україна.

На лицьовій стороні були службові записки і облік військових фінансів.

Зворотну частину вдалося розпізнати лише зараз за допомогою нової системи сканування. На невидимій оку стороні послання автор пише про постачання олії і просить прислати вина для потреб гарнізону.

Як можна зрозуміти з тексту, чиновник, який відповідає за забезпечення в гарнізоні, мав отримати провіант. Разом з маслом і борошном відправили супровідний лист на керамічному фрагменті.

Передбачається, що адресатом послання був офіцер логістики Елішив бен-Ошаяху, а автором послання Хананіяху з міста Беєр-Шева. Лист починається з дружнього вітання: «Твій друг Хананіяху цим посилає привіт вам <Еліашіву і вашій родині> і да благословить вас Бог».

Далі йде згадка про квитанції, прохання про пересилання срібла і олії, а також побажання не надсилати якийсь певний товар.

Дослідники датують уламок, 600-им роком до нашої ери. Це означає, що листування відбувалася незадовго до підкорення Іудеї вавилонським царем Навуходоносором II.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.