Антимонопольники виявили, що «Волиньгаз» «хімічив» із лічильниками

Антимонопольники виявили, що «Волиньгаз» «хімічив» із лічильниками
Антимонопольний комітет виявив, що приватне акціонерне товариство «Волиньгаз» зловживало домінуючою позицією на ринку - облгаз рекомендував проектним організаціям та споживачам невиправдане встановлення дорожчих лічильників.

Про це повідомляє прес-служба Волинського обласного територіального відділення антимонопольного комітету України.

Зазначена рекомендація є неправомірною та містить ознаки зловживання монопольним становищем на ринку. ПАТ «Волиньгаз», встановивши такі умови надання послуг, обмежує права споживачів на вільний вибір газового лічильника, який може бути встановлений в залежності від наявного у споживача газового обладнання.

У травні 2017 року надходили скарги на проектувальні організації, що відмовляли у здійсненні проектних робіт з використання обраного газового лічильника роторного типу. Наразі відділення антимонопольного комітету здійснюють контроль за виконанням монтажних робіт та прийняттям зазначених приладів обліку на абонентський облік.

Зазначимо, що згідно із законодавством, побутові споживачі при виборі іншого виду тарифу отримали право самостійно купувати прилад обліку електричної енергії, який пройшов державну повірку або метрологічну атестацію. До цього часу такі прилади реалізовувало лише електророзподільне підприємство.

Водночас, при виборі приладу обліку електричної енергії побутовий споживач повинен керуватись рекомендаціями електророзподільного підприємства щодо технічних характеристик такого засобу обліку, оприлюднених на його офіційному веб-сайті.

У листопаді 2016 року ПАТ «Волиньобленерго» розмістило такі рекомендації. Водночас, у них містились вимоги щодо наявності функції керування навантаженням, яка програмується по ліміту потужності, та роботи лічильника в складі АСКОЕ ПАТ «Волиньобленерго».

НКРЕКП на заяви споживачів визнала такі вимоги неправомірними та необґрунтованими нормативними документами. На рекомендації територіального відділення ПрАТ «Волиньобленерго» вилучило зазначені вимоги з власних рекомендації щодо технічних характеристик засобів обліку. Внаслідок вилучення вищезазначених технічних вимог вартість приладів обліку в середньому знизилась на 500-600 грн.

Нагадаємо, у Луцьку готують акції протесту через загальнобудинкові лічильники газу

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Акції протесту через загальнобудинкові лічильники газу"-не існує таких в природі!Або назвіть законодавчий акт де таке написано.Вузол Обліку Газу.Але це не лічильник а комплекс.А лічильник може бути встановлений і повинен по Закону безкоштовно до 01.01.2018 виключно у споживача в помешканні.Іше маніпулятивні технології.
Відповісти
Останні новини
Антимонопольники виявили, що «Волиньгаз» «хімічив» із лічильниками
20 червень, 2017, 01:07