На Волині у грибах виявили перевищення радіонуклідів

На Волині у грибах виявили перевищення радіонуклідів
У Волинській області радіоактивний фон є на рівні природного, про що свідчать щоденні моніторингові дослідження.

Радіаційна ситуація є стабільною, але в грунті “спочивають” радіонукліди, які потрапили ще під час аварії на ЧАЕС і надходять через ланцюжок “грунт-рослина-тварина-людина”, - інформує Волинський обласний лабораториний центр.

Особливо актуальною ця проблема настає з періодом заготівлі ягід та грибів, адже дикоросла сировина лісів Камінь-Каширського, Любешівського і Маневицького районів є найбільш небезпечною по вмісту радіонуклідів.

В 2017 році в лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» виявлено п’ятикратне перевищенням норм вмісту цезію-137 в сухих грибах з Камінь-Каширського району. Безконтрольне споживання такої продукції може негативно впливати на стан здоров’я населення.

Значному зниженню вмісту радіонуклідів в харчовій сировині сприяє правильна технологічна і кулінарна обробка. Починати її доцільно з механічної очистки харчової сировини від забруднення землею, що містять радіонукліди. Тому гриби, ягоди необхідно добре промивати в проточній воді. Наступний етап обробки – вимочування в чистій воді протягом 2-х годин — це дає змогу зменшити радіоактивне забруднення до 40 відсотків.

Єдиним доцільним способом термічної обробки харчової сировини (гриби) в умовах підвищеного радіоактивного забруднення є варіння. При варінні значна частина радіонуклідів переходить у відвар. Довівши до кипіння і проваривши сировину протягом 5 – 10 хвилин необхідно злити відвар і продовжувати варити у новій порції води. При значному забрудненні радіонуклідами грибів воду доцільно зливати 2 – 3 рази.

Смажити сировину (гриби) в випадку підвищеного забруднення радіонуклідами — недоцільно. Під час смаження всі радіонукліди залишаються в сировині, а через випарювання рідини їх концентрація навіть збільшується.

Перевірити вміст радіонуклідів в харчовій продукції та сировині можна в лабораторії ЕМП та інших фізичних факторів ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» в Луцьку, відокремлених підрозділах в Ковелі, Маневичах.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.