Сотні бджолосімей та тонни меду: про традиції лісників Волині

Сотні бджолосімей та тонни меду: про традиції лісників Волині
Волинь – єдина область, де збережено консервні цехи при лісгопах.

Разом із перетертими з цукром ягодами, варенням, маринованими грибами, консервованим березовим соком та іншою смакотою у наших «Лісовичках» продається лісовий мед, - повідомили у прес-службі Волинського ОУЛМГ.

Сказати, що він користується попитом серед населення, не сказати нічого. Тож дуже часто споживачі навіть замовляють зайву баночку попередньо.

Зараз у лісогосподарських підприємствах, підвідомчих Волинському обласному управлінню лісового та мисливського господарства, є близько 500 бджолосімей. Пасіки створені практично у кожному лісгоспі. В окремих – навіть по 2-3.



Медові традиції волинського лісу свято бережуть у державних підприємствах «Любомльське ЛГ», «Маневицьке ЛГ», «Ківерцівське ЛГ», «Колківське ЛГ»«Ратнівське ЛМГ», «Володимир-Волинське ЛМГ», «Старовижівське ЛГ», «Турійське ЛГ», СЛАП «Камінь-Каширськагроліс», «Ратнеагроліс», «Шацьке УДЛГ».

У лісах ДП «Любомльське ЛГ», наприклад, мешкає 100 бджолосімей. Лісовим пасікам підприємства більше 50 років. Цього сезону там уже зібрали солодкого врожаю понад 100 кг.

Не надто відстають у розвитку медової справи і пасічники ДП «Маневицьке ЛГ», де на період весняної ревізії було 74 бджолосім’ї. Місцеві пасічники цього року вже отримали 350 кг солокого продукту. Майже по 50 вуликів є у Володимир-Волинському, Старовижівському, Турійському лісгопах.



Одна з найкращих пасік створена у ДП «Ківерцівське ЛГ» на території Звірівського лісництва. Нині у добротних нових вуликах живе 70 бджолосімей. Пасіка сучасна, там є всі умови для отримання найвищої медоносної бази. І цього сезону там зібрали вже більше 300 кг меду.

Досить колоритна пасіка створена у ДП «Шацьке УДЛГ» – бджоли там живуть у патріотично пофарбованих домівках. Мабуть, тому й щедро обдаровують господарів медом.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: мед, ліс
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.