У Луцькому замку - виставка робіт Юлії Токарської

У Луцькому замку - виставка робіт Юлії Токарської
Лучанам презентували оригінальні ляльки, ікони та картини майстрині Юлії Токарської.
Відкриття виставки співпало із Днем Конституції.

Святкування відбулися на території Замку Любарта, - пише Район.Луцьк.

Юлія Токарська вишиває уже 20 років. Зайнятись саме такою творчістю жінку спонукало народження дитини. Свою роботу жінка називає шматком життя, адже кожен виріб носить у собі певну емоцію та згадку.

А ікони за словами майстрині - це взагалі душа, тому що з поганим настроєм чи з негативним відчуттям ти їх не зробиш, не намалюєш, не вишиєш. Впродовж шести років вони прикрашають вівтар Свято-Троїцького кафедрального собору під час пасхальних богослужінь.

Митрополит луцький і волинський Михаїл підтвердив це, він також завітав на виставку аби привітати Юлію.

«Сьогоднішній день – день народження митця. Я мав можливість бачити процес її зростання протягом багатьох років, тому що кожного року кожна пасхальна служба супроводжувалась пред’явленням всій спільноті віруючих людей ікон, які майстриня виготовила своїми руками .
Звичайно, ми їх освячуєм.

Я дуже радію, що сьогодні презентують цілу виставку в цьому давньому великому княжому замку. Хочу побажати подальших творчих успіхів, побільше народжувати добрих картин та ікон.
Щоб усе це давало для душі задоволення, а нам в першу чергу бажаю втішатись, що не перевівся Лучеськ, не перевелася Волинь своїми славними майстринями».

Завідувач музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва вважає, що дані ікони мають бути представлені ще більш широкому загалу.

А протоієрей Микола Бондарук​ побажав рукодільниці міцного здоров’я, натхнення творити і дарувати радість. Крім того, він подарував Юлії ікону, яку вишила його мама.

На відкриття такої цікавої виставки завітало чимало поціновувачів незвичайного мистецтва. Серед них і голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, який зазначив що вже давно підтримує зв’язки з родиною Токарських. У своєму слові він порівняв Юлію із чудовою квіткою:

«Як в кожній оселі, на кожній клумбі є головна квітка, довкола якої буяє життя, а садівник в першу чергу дивиться настільки важливою є ця квітка для того щоб цвіла вся клумба. Нехай не ображається на мене Василь (чоловік Юлії Токарської), але я на 100% впевнений, що в родині Токарських головною є Юлія».

Виставка зібрала усіх близьких, друзів та просто любителів мистецтва. Також, підтримують та допомагають мамі її діти та чоловік.

Робота Юлії не проста, є роботи, які створюються за два тижні роботи, за рік чи навіть за три. Для створення картин та ікон жінка використовує гладь, шерсть та шовк. Також, планує спробувати китайську техніку вишивки – шов на шов.

А ляльки за словами майстрині – це вже забави, щось нове та гумористичне.

«У ляльках мої старовинні вишивки, які я збираю. Саме тут вони знайшли своє призначення, такий собі погляд з минулого на сучасне» – розповідає рукодільниця.

Серед ляльок можемо побачити берегиню, мольфарку, засватану дівчину, мавку тощо.

Першою роботою Юлії стала акуратна подушечка, на якій сидить одна з дівчат. Юлія займається збором старовинних речей, яскравим прикладом є сукня, у яку вона зараз одягнена. Це сімейна реліквія: сукні уже 100 років.

Вітали майстриню та дарували квіти усі. Зокрема, також були присутні начальник культури обласної адміністрації Валерій Дмитрук та Іван Гаврилюк – директор художньої школи, де навчалась Юлія та її дочка.

Завідувач луцького художнього музею Зоя Навроцька каже, що Юлія обрала нелегкий шлях.

«Не можна сказати, що вишивання хрестом вторинне, але воно простіше і більш популярне. Юлія підхопила ту техніку, яка потребує дуже великої концентрації, напруги, відчуття в руках, зору. Вона взялась працювати гладдю, і більшість речей виконала філігранно, ниточка до ниточки, відтінок.. нічого зайвого».

А народна артистка України Людмила Приходько подарувала Токарській книжку про традиційні вбрання українців.

Насамкінець, Юлія Токарська подякувала усім, хто прийшов її підтримати та привітати: «Дякую, що ви всі тут є, дякую, що підтримували протягом великого для мене життя. Мистецтво – це національна основа нашої держави, без мистецтва без культури - немає країни, немає нації.

Відкриваючи цю виставку, я щаслива що можу показати свою національність, свій всесвіт.Я українка, я пишаюся цим, я збираю безліч речей старовинних речей, тому що мені це подобається.

Я буду дуже рада, якщо вам сподобаються ікони, які я вишиваю тільки з позитивними гарними емоціями і отримую від цього надзвичайне задоволення».

У знак вдячності Юлія подарувала близьким альбоми та запросила на саму виставку.

Після того, на гостей чекав вишуканий та багатий фуршет.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцькому замку - виставка робіт Юлії Токарської
29 червень, 2017, 03:41