Обговорення «для галочки»? Луцькраду розкритикували за організацію слухань щодо об’єднання

Обговорення «для галочки»? Луцькраду розкритикували за організацію слухань щодо об’єднання
Громадське обговорення місцевої ініціативи про добровільне об'єднання територіальних громад у Луцьку відбулося у вигляді круглого столу. Відтак, депутати на сесії прийматимуть рішення про об’єднання із прилеглими сільськими територіями, фактично не вислухавши думку власне лучан.

Круглий стіл відбувся 30 червня.

Ініціатори проведення зборів, які влаштовувала міська рада, поцікавилися, в якому форматі відбувається зустріч. Лучанка Орися Харитонюк зауважила, що йдеться про збори стосовно добровільного об’єднання громад, яке проводять протягом 30 днів від оголошення ініціативи. На подібних зібраннях має відбуватися голосування, яким потім керуються депутати, голосуючи за об'єднання із іншою громадою. Натомість, який результат може мати обговорення, якщо на нього прийшло 5 лучан, - каже вона.

Їй повідомили, що обговорення організували у формі круглого столу, тож голосування не буде. А на котрусь із сесій міськради «за висловленими думками» винесуть проект рішення про добровільне об’єднання територіальних громад.

«Ви попросили організувати громадське обговорення щодо об’єднання. Зараз ви розумієте, що підписані договори про співпрацю між Прилуцьким і Луцьком. Те, що зараз буде ми обговорюємо просто і все, не голосуємо, ми не можемо голосувати однозначно», - зауважив перший заступник міського голови Григорій Недопад.

Натомість Харитонюк відповіла, що право проводити зустріч у формі круглого столу є, та зазвичай їх проводять саме як збори або слухання, на яких голосують мешканці. Лише тоді, за рішенням громади, депутати вирішують, чи підтримувати ініціативу.

«А тут виходить, що й думки немає, бо людей немає», - зауважила вона.

Присутній на зустрічі громадський діяч Віктор Смолярчук також висловив думку, що через погану організацію дехто з лучан просто не зміг потрапити на слухання. Адже вони прийшли до ЦНАПу, який саме анонсували як місце проведення зустрічі, яку зрештою провели у будівлі міської ради.

«З десять людей прийшло до ЦНАПу, а він закритий сьогодні, і ніхто не знає, що сюди перенесли. Якось треба бути більш відкритою владою», - додав він.

Зрештою Регіональний консультант з правових питань волинського відділення Асоціації міст України, доктор політичних наук Валентин Малиновський сказав, що засідання не зовсім підготоване. Мовляв, він не розуміє, чому міськрада не співпрацює із Асоціацією міст України та не запрошує експертів.

«Якщо ми сьогодні вже розглядаємо це питання, то я б не хотів, щоб це для галочки було, бо там була якась ініціатива», зауважив експерт.

Зрештою Недопад подякував за зауваження та пообіцяв їх врахувати.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нинішня влада веде місто в прівву !
Відповісти
Останні новини
Обговорення «для галочки»? Луцькраду розкритикували за організацію слухань щодо об’єднання
01 липень, 2017, 08:03