Рекордного збору чорниці на Волині не чекають

Рекордного збору чорниці на Волині не чекають
Лісівники пояснюють неврожай погодними умовами. Однак цьогорічна дрібна ягода не менш затребувана, як і минулорічна крупна.

В цьому переконалися журналісти всеукраїнських телеканалів та друкованих видань під час прес-туру, що відбувся на базі ДП «Цуманське ЛГ», - повідомили у прес-службі Волинського ОУЛМГ.

Мощаницьке лісництво. З обох боків лісової дороги помітно автомобілі, велосипеди. Люди масово в лісі. Цього року за кілограм чорниці заготівельники дають від 30 грн.

Небагато, особливо зважаючи на те, що назбирати кілограм ягід зараз дуже непросто. Проте знайти кращий заробіток у селі можуть не всі і на завжди. Тому місцеві зізнаються: розпочався сезон заробітків. Зараз – чорниця, тоді одразу – гриби. Так, родина за сезон може назбирати навіть не один десяток тисяч гривень – як у кого вдається. На ліс у людей – велика надія.

Тим часом лісівники теж посилено працюють. Звернень про безпечну поведінку у лісі з аншлагів та прохань не смітити – не завжди достатньо. Та й нерідко збирачі чорниці грішать, ідучи до лісу з гребінками.



– Шкода від цього ягіднику завдається значна. Підривається коренева система. А вона у чорничників дуже складно і довго відновлюється – більше 5 років. Якщо ж рвати гребінками щороку, то згодом ягідник просто пропаде, – пояснює інженер з охорони і захисту лісу ДП «Цуманське ЛГ» Юрій Арендарчук.

Ще одна біда – стихійні смітники у лісі. Пластик повсюди, поліетилен, скляні пляшки. А скло, між іншим, відбиваючи світло, може стати причиною пожежі у спеку.

Лісівники зізнаються, що зазвичай люди прислухаються до їхніх зауважень, прибирають сміття. Вкрай рідко доходить до складання протоколу. Але от чомусь власної свідомості багатьом таки бракує.



Останніми роками «чорничні ліси» Волині взагалі створюють «конкуренцію» деревині. Щороку до бюджету сплачується кілька мільйонів гривень збору за спецвикористання побічних лісових ресурсів.

Рішенням Волинської обласної ради затверджено порядок отримання дозволу на використання рослинних ресурсів місцевого значення в порядку спеціального природокористування та механізм стягнення податків з підприємців, комерційних структур, які збір ягід чи грибів тимчасово зробили своєю постійною роботою. А обласна державна адміністрація через спеціально створену комісію, у якій представлено всі зацікавлені сторони, взяла на себе координацію процесом.

Уже й цього року є результат. У перші дні початку заготівлі волинської чорниці до бюджетів місцевих громад сплачено 133,1 тисячі гривень рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів, повідомили в ГУ ДФС в області.



Щодо цін на чорну ягоду, то можна порівняти: торік на початку сезону чорниці скуповували по 20-22 грн, а пізніше і по 28-35, тепер приймальники вже дають по 30 грн. Змінилися ціни й на базарі. Торік за літрову банку просили 30 грн, на луцькому ринку кілограм чорниць продавали за 40 грн, тепер 200-грамова склянка вартує 15 грн.

Загалом на Волині понад сімсот тисяч гектарів лісів. Науковці встановили, що без шкоди для їхнього майбутнього тут можна збирати майже п’ять тисяч тонн ягід чорниці.

Увесь процес відбувається під постійним контролем лісівників, які не лише видають лісові квитки бізнесменам, а й силами Державної лісової охорони контролюють, як вони ведуть цей специфічний бізнес. Допомагають лісівникам у цьому, звісно, і працівники міліції та податківці, а також сільські ради.



Лісівники не лише посилено охороняють лісові масиви від безпечних заробітчан. У консервних цехах лісогосподарських підприємств зараз активно займаються переробкою ягід.

Приємно констатувати, що лісова галузь Волині була лідером із впровадження переробки недеревних ресурсів у 70-х роках, адже першою збудувала консервні цехи на базі держпідприємств, де розпочали переробку березового соку та іншої недеревної продукції вже тоді, коли це було тільки задумом у сусідніх регіонах держави.

Сьогодні на базі ВОУЛМГ нині діє 6 консервних цехів: у ДП «Ківерцівське ЛГ», ДП «Ковельське ЛГ», ДП «Маневицьке ЛГ», ДП «Колківське ЛГ», ДП «Цуманське ЛГ», ДП СЛАП «Любешівагроліс».

У консервному цеху ДП «Цуманське ЛГ» то й узагалі вражають асортиментом і потенціалом.



Начальник консервного цеху Зінаїда Рябчун показує баночки з ягодою, де на етикетці напис німецькою мовою. Виявляється, німці смакують нашою чорницею вже понад 5 років.



Продукція з волинського лісу також експортується до Польщі, Німеччини, Панами, Ізраїлю, США, Канади.

Що особливо цікаво: у Цумані виготовляють органічний березовий сік, який скоро питимуть і американці – нещодавно тут отримали сертифікат і вже готують партію для експорту. Майже на виході органічна ягідна продукція – вона постачатиметься на внутрішній та європейський ринки. Цього року таку ягоду вже можна буде скуштувати.

До речі, в Україні аналогів цуманському органічному березовому соку досі немає. Є органіка з фруктозою, але в чистому вигляді березовий сік ніхто більше не виготовляє. Саме тому американці дуже зацікавилися нашим продуктом. У такому ж чистому вигляді буде й лісова ягода.



А сумнівів у тому, що чорниця – чи не найкорисніша з усіх корисних у лісі, не виникає взагалі. І листя, і ягоди, і пагони цієї рослини по праву вважають універсальними лікарськими засобами, які широко застосовуються як у народній, так і в традиційній медицині.

Ось тільки декілька фактів цілющих властивостей цієї ягоди:

– сприяє оновленню клітин сітківки ока і покращує кровообіг, тобто благотворно впливає на зір;

– коли систематично їсти чорницю, помітно покращується пам’ять;

– неоціненна користь для хворих цукровим діабетом;

– сприятливий вплив на травну систему;

– чорничний сік має бактерицидну дію, згубно діє на збудників дизентерії та черевного тифу;

– завдяки вмісту великої кількості антиоксидантів вживання чорниці знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань;

– завдяки своїм бактерицидним властивостям, чорниця корисна при запаленнях сечостатевих шляхів і нирок;

– систематичне вживання чорниці допомагає зберегти мозок молодим;

– п’ють чай із відвару листя і ягід чорниці при застуді, кашлі і головному болі;

– ягоди і листя чорниці відновлюють багато функцій людського організму і активно перешкоджають старінню.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ліс, чорниці
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.