Дев’ята «Ніч у Луцькому замку»: опера, вистави, балерина на кулях і не тільки

Дев’ята «Ніч у Луцькому замку»: опера, вистави, балерина на кулях і не тільки
На одну ніч Замок Любарта знову став головною арт-локацією Луцька. Різні види театрального мистецтва, ілюмінаційні шоу, музичні експерименти дивували поціновувачів.

Арт-шоу «Ніч у Луцькому замку» відбулося цього року відбулося з 1 на 2 липня.

Програма фестивалю ділилася на дві частини: «безкоштовну» та «за квитком». В рамках безкоштовної програми передбачалися розваги для дітей, музичний сет, фуд-корт, виставка майстрів народної творчості.

З 14:00 стартувала програма, от тільки відвідувачі не поспішали збиратися. Причиною стали погодні умови: безперервно падав дощ. Через це довелося перенести на дві години пізніше «Парад французького вуличного театру Remue Menage», який майже на самоті пройшов вулицею Лесі Ураїнки до Замкової площі.



Ввечері нарешті розпогодилося і лучани зібралися на основну програму арт–шоу. Свято в замку доповнювали маленькі приємності: живі скульптури у костюмах походжали поміж людей, усміхалися і фотографувалися з усіма охочими.

Атмосферу ночі творив піаніст Мікаель Ґюлазян, він грав варіації на відомі музичні композиції в проміжку між основними номерами. Присутні могли розташуватися, як за столиками від ресторацій Луцька, так і на траві перед екраном, де транслювали події зі сцени.



Одною з найважливіших мистецьких подій ночі була Гала-Опера (Україна, Австрія, Румунія, Італія, Польща, Чехія, Данія). Відомі виконавці, серед яких були: Катаріна Корезі-Лал (солістка Віденської оперети), лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка Андрій Шкурган та заслужений діяч мистецтв України, диригент Алла Кульбаба, зіграли уривки опер Пучіні, Моцарта, Верді та інших.

І спеціально для цього заходу виконавці підготували прем’єру: музика Миколи Лисенка на слова віршів Тараса Шевченка та Євгена Гребінки. Класична оперна музика в живому виконанні на свіжому повітрі сприймала особливо. Тут не було умовностей і правил, як в класичному театрі, тому кожен міг прийняти зручне положення і насолоджуватись.



Уже не вперше на «Ніч у Луцькому замку» запросили Львівський академічний духовний театр «Воскресіння». Цього року актори представляли вуличну виставу «Глорія» (реж. – заслужена артистка України Алла Федоришина), яка відбулась у сутінках вечора. Актори грали на ходулях та демонстрували вогняне шоу.

ДИВИТИСЯ ФОТО ПАВЛА БЕРЕЗЮКА З АРТ-ШОУ

Глорія – в перекладі з латинської «слава». Сюжетна лінія вистави написана режисером. У виставі йшлося про створення світу, етапи життя та внутрішній світ людей. Людину завжди супроводжує добро та зло і потрібно вміти прославляти життя. Також зображені події можна було прочитати як циклічність пір року: зима, весна, літо, осінь - що є співзвучним з життям людини: дитинство, юність (весілля), зрілість (народження нащадків) та старість (усвідомлення життєвих цінностей).



Очікуваною подією для присутніх став показ вистави Київ модерн-балету «Дощ» (лібрето, хореографія та постановка лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка Раду Поклітару). Жанр вистави - хореографічна фантазія на музику народів світу і Й.С.Баха. З допомогою пластичного малюнка актори показували любовні стосунки людей в різних культурах світу: грузинській, східній, єврейській, французькій, російській, молдовській. Персонажі виринали з загальної маси і повертались у неї, при цьому кожен залишав свою індивідуальність.

В сюжеті, за задумом режисера, стоїть історія про те, що людей різних національностей об’єднує багато спільного, наприклад дощ, але доля в кожного своя.



Розважальною частиною програми було шоу з Італії Molecole (укр. перекл. – молекули) – балерина на повітряних кулях. Мистецька акція відбувалась високо над мурами замку Любарта. Балерина, як пір’їнка, злітала в небо, де влаштувала пластичний танець. Це було ніжно і красиво. Французький вуличний театр Remue Menage показав ілюміновану виставу з величезними білими ведмедями. Яскраво освітлені персонажі пройшлись поруч між глядачами, а пластичні акробати показали свою вправність.



Наприкінці шоу виконував свої роботи піаніст-віртуоз Євген Хмара. Він представився «ретранслятором космічного голосу», що надихає його на створення музики. Хоча частина композицій Хмари тісно перегукується з творчістю японської піаністки Кейко Мацуї, яка пише мелодії у стилі new-age.

ЧИТАТИ ВІДГУКИ ЛУЧАН З FACEBOOK

Останнім номером був сет La Festa electric opera – це ілюмінаційне шоу під час виконання оперних арій. На жаль, цей пункт програми побачило мало глядачів. Холодна ніч та насичена програма вечора відібрала лише найстійкіших, які дочекались кінцевого виступу.



Зауважимо, що минулі роки організатори запрошували для музичної частини фестивалю відомих українських виконавців: гурт «Гайдамаки» (2008), гурт «Океан Ельзи» (2009), гурт «Воплі Відоплясова» (2010), гурт «Rock-H» (2011), Руслану (2012), Ніно Катамадзе (2012), гурт «The HARDKISS» (2016). Тому любителі популярної музики очікували, що цього року продовжиться традиція і на сцені буде, наприклад, гурт ONUKA.

Однак цьогоріч організатори змінили «вектор» арт-шоу і потрібно визнати, що зуміли здивувати відвідувачів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Дев’ята «Ніч у Луцькому замку»: опера, вистави, балерина на кулях і не тільки
02 липень, 2017, 20:12