Помер відомий український письменник

Помер відомий український письменник
Видатний український історичний письменник Іван Білик (на фото) помер у ніч на 27 листопада.

Про це повідомили у київській організації Спілки письменників України, пише ІА ZIK.

Йому йшов 83-й рік. В останні роки письменник хворів, нічого не бачив і спілкувався з друзями лише телефоном. «Швидше за все, просто не прокинувся. Родичі знайшли його вранці. Зараз триває експертиза, тому невідомо, коли відбудеться похорон», – розповіли журналістам у Спілці.

Іван Білик – автор десяти романiв, зокрема, сенсаційних українських історичних романів радянських часів – «Меч Арея» (1972) і «Похорон богів» (1986). Обидві книги відразу стали бестселерами. Втім «Меч Арея» невдовзі заборонили за вказівкою ЦК Компартії України – за «неправильне трактування історії», вилучили з бібліотек, а нерозпродані примірники – з книгарень (встигли знищити 5 тисяч примірників із 65-тисячного накладу).

Письменника примусили звільнитися з роботи в редакції газети «Літературна Україна». Відтак три з половиною роки «носій» «меча Арея» був безробітним і лише 1976 року вдалося влаштуватися в редакцію часопису «Всесвіт» на вільну вакансію – «секретар–друкарка», хоч, звісно, займався там Іван Білик літературною справою. Письменника надовго позбавили права друкуватись, цькували в пресі.

Але його книжка в СРСР поширювалася «з рук у руки», була перевидана за кордоном – у Канаді, Америці, Великій Британії і дотепер витримала 15 перевидань.

Довідка.


Іван Білик (народився 1 березня 1930 року, Градизьк, Глобинський район, Полтавська область) – український письменник, історичний романіст, перекладач болгарської літератури, лауреат Шевченківської премії (1991 рік) та Всеукраїнської літературної премії за найкращий роман року (твір «Не дратуйте грифонів», 1993).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: смерть
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Кострубато. Істричними можуть бути твори письменника, а не сам письменник. Може бути "письменник-історик".
Відповісти
Останні новини
Помер відомий український письменник
29 листопад, 2012, 11:04