Цуманська пуща

Цуманська пуща
Попри належність територій до Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща», у Берестянському лісництві тривають вирубки лісу. Активісти б’ють на сполох – на території, відведеній під рубку, ростуть віковічні дуби.

З ініціативи лідера «Народного контролю» Павла Данильчука відбулася поїздка на місце рубки. Данильчук розповів, що до нього звернулися екологи з Києва, які повідомили про небезпеку та можливість зрізання вікових дубів у Цуманській пущі. 2 червня Волинське обласне управління лісового й мисливського господарства видало лісорубні квитки на низку територій лісу, серед яких – і дозволи на вирубку кількох гектарів на території пущі.

«На початку червня видали лісорубні квитки для Цуманського лісгоспу для проведення рубок головного користування на 20 ділянках. Ці території мають бути належні до природно-заповідного фонду, а саме до НПП «Цуманська пуща». Зараз якраз іде процес його становлення та створення. Зараз ми знаходимося на ділянці кварталу 53 Берестянського лісництва, де підтвердилася рубка. Тут знаходяться вікові дуби , які є унікальними для Волинської області та всієї України та стоїть питання їхнього збереження», - розповів Данильчук.

На вказаному кварталі у лісництві запланована рубка 1 га лісу, на території якого є дуби віком понад 100 років - наразі на території ще росте 3 дуби, а поблизу розташовані близько 6 пнів. За словами лісників, ці дерева викрали невідомі особи, а факти зафіксовані правоохоронцями. На цих пеньках стоїть відмітка «К». Очевидно, що такі крадіжки відбувалися регулярно, адже пеньки мають різну давність.

Відтак, активісти поцікавилися, на яких підставах ведуть рубку цієї ділянки. За словами майстра Берестяного лісництва Андрія Крикуна, йде рубка головного користування на площі 1 гектар, під час якої вирубують вільху та граб. Рубку розпочали 5 липня та є відповідні дозвільні документи

«Тут повинна проходити рубка… Деякі дерева остануться. Отам один дуб, отут є поганий», зауважує Крикун. Мовляв, якість дуба визначать спеціалісти, які надають дозволи чи забороняють рубку. Стосовно вже зрубаних вільх Крикун зауважив, що «ви й самі можете побачити - всі дерева всередині гнилі повністю, перестій виходить у лісі».

Проте на прохання надати дозвільні документи чоловік повідомив, що вони у лісництві. Тож після прохання Данильчука, аби їх доставили, Крикун повідомив, що зателефонував ліснику Сергію Охочому.

«Все повністю по документації проходить через комп’ютер», - запевнив Крикун. Лісники кажуть: є ділянка, є лісорубний квиток, тож вони здійснюють свою господарську діяльність.

До слова, рубки тут тривають на кількох ділянках. На кварталі 47 нещодавно вирубали чимало сосен та залишили купи гілля сміття, колод та згарище.

Через декілька годин на місце прибув і лісничий Сергій Охочий, який не захотів коментувати ситуацію. Лише повідомив, лісорубний квиток є, його копію нададуть правоохоронцям, а рубають тут згідно «із рішенням суду».

Активісти вважать, що ділянки надали для вирубки, аби знищити цінну деревину на землях, які згодом дістануться парку, тож триває легалізована вирубка природо-заповідного фонду. Вказують і на бездіяльність лісової охорони яка, володіючи ситуацією в лісі, не припиняє таких дій.

Заступник начальника відділу державної охорони природно-заповідного фонду КНПП «Цуманська пуща» Валерій Тутейко розповів, що за умови наявності лісорубного квитка «як такого порушення немає». Проте лісники мали б повідомити про початок робіт на території парку. Натомість у парку такої інформації не надходило, хоча тут запевняють - у них є інспектори, які контролюють процес і повідомили про рубку.

«Я не думаю. що якась кримінальна відповідальність за те, що вони не звернулися»,- водночас зауважив він. Зрештою, працівники НПП обміряли пні зрізаних дерев та передадуть відповідну інформацію до Міністерства з охорони навколишнього середовища, аби внести зміни до лісосічного фонду.

«На даний час повноважень зупиняти рубку немає. Такі повноваження мають інспектори держекоінспекції», - підсумував Тутейко.

Зрештою, Данильчук викликав на місце рубки поліцію. Слідчі, які прибули через декілька годин, зафіксували факт рубки та наразі ситуацію коментувати відмовилися. Він запевнив, що надалі активісти звертатимуться у різні інстанції, аби зберегти ліс для Цуманської пущі.

Відтак, парк стає заручником ситуації – зонування існує лише «на папері, не завершився й процес затвердження меж. І хоч всі об’єкти природно-заповідного фонду місцевого значення включили до НПП , решту територію лише умовно розділили на зони, серед яких і господарську, у якій дозволена вирубка.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.