На Волині вирішують, що робити з териконами

На Волині вирішують, що робити з териконами
На Волині – з десяток териконів підземних підприємств, що є характерною ознакою видобутку вугілля.

Галузеві спеціалісти стверджують, що терикони — не сміття, а цінне рукотворне родовище, з якого, крім твердого палива, при повторній переробці можна отримати будівельні матеріали, - повідомляє ВРД НСТУ.

На териконах Нововолинська та селища Благодатне – сотні тисяч тонн породи. Вони вже стали своєрідною візитівкою краю. На думку Нововолинського міського голови Віктора Сапожнікова, терикони шахт мають промислове значення.

«Терикони представляють собою інтерес не тільки для того, аби мостити дороги і робити шлакоблоки. Там ще багато так званих рідкоземельних елементів», - заявив він.

У Нововолинську вже є досвід використання відвалів породи. Масове закриття шахт спонукає до промислової переробки териконів на території регіону. Але для цього потрібні чималі інвестиції.

На деяких шахтах у Нововолинську, переконує Сапожніков, зробили рекультивацію териконів. «Тобто засипаний шар землі, зрівняні терикони і зверху є зелені насадження. Тому, певен, ці терикони сьогодні загрози не мають», - сказав мер Нововолинська.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.