Луцького атовця засудили за заклики виходити на майдан

Луцького атовця засудили за заклики виходити на майдан
У Луцьку за злочин проти основ національної безпеки України судили 27-річного чоловіка.

Як йдеться у вироку Луцького міськрайонного суду від 30 червня, його дії були спрямовані на насильницьку зміну, повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, - пише Волинське агентство розслідувань.

Зокрема, 26 серпня минулого року проти Василя Соломонюка порушили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 109, ч. 3 ст. 109 КК України.

Виявилось, що з травня 2015 року по березень 2017 року, за допомогою спеціально створеного в соціально-орієнтованій мережі «Вконтакте» та «Фейсбук» аккаунтів «Вася Соломонюк» розповсюджував матеріали, що містять публічні заклики до насильницької зміни конституційного ладу та до захоплення державної влади.

Так, у соцмережах він написав допис «Якщо ми не знищимо владу, влада знищить нас», який в СБУ розцінили як публікацію пропагандистсько-агітаційного характеру, спрямовану на організацію збройного повстання проти чинної влади.

Також особливу увагу силовиків привернув допис чоловіка під назвою «НА ЗАКАРПАТТІ РОЗПОЧАЛИСЯ ОБШУКИ У КВАРТИРАХ НАЦІОНАЛІСТІВ», який закінчувався словами: «…Смерть режиму внутрішньої окупації – хай живе націоналістична революція!». На думку слідчих СБУ, у вказаному тексті міститься інвективна (що містить гостру критику) оцінка режиму Порошенка, тобто його способу правління, а також державної влади загалом, яку автор закликає знищити насильницьким, збройним способом. Тож вони вирішили, що Василь Соломонюк підбурює громадськість вийти на «Національну революцію» і закликає до насильницького повстання проти чинної влади.

А от у третьому своєму дописі Василь Соломонюк закликав усіх виходити на новий майдан 21 липня. Загалом, йому інкримінували 15 епізодів поширення дописів на своїх сторінках в соцмережах «Вконтакте» і «Фейсбук», які містять заклики до повалення влади в країні.

Виявилось, що Василь Соломонюк, це ніякий не бот і не троль — це реальна людина. Свого часу він був прихильником Нацальянсу, а з початком війни на Сході України — відвоював у 51-й Володимир-Волинській ОМБР. Після демобілізації намагався вести активну громадську діяльність, вів сторінки в соціальних мережах та відвідував націонал-патріотичні заходи.

Однак, у березні цього року о 6:00 до Василя додому увірвались співробітники СБУ, які скрутили хлопця і забрали на допити. Тож невдовзі він постав перед судом.

У ході слухань, було прийнято рішення про укладення угоди про визнання винуватості між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ та підозрюваним Василем Соломонюком.

За визнання своєї вини хлопцю присудили 3 роки без конфіскації. Однак, враховуючи укладену угоду, Василя звільнили від відбування покарання з умовним терміном 2 роки. Також йому доведеться оплатити 4,9 тисяч гривень за проведення судово-лінгвістичної експертизи та 2,9 тисяч гривень за залучення експерта для проведення компютерно-технічної експертизи.

Такий вирок лучанину Василю Соломонюку за публікацію у соцмережах 15 постів націоналістичного характеру виніс суддя Луцького міськрайонного суду Вадим Смітюх. Варто відзначити, що більшість дописів – перепости публікацій з сайту та груп в соціальних мережах, а не авторські публікації. Тож його засудили фактично за підтримку думок інших людей, а не за відкриті заклики.

Сам Василь вже понад місяць не виходить на зв’язок. За словами його знайомих, хлопця залякали співробітники СБУ. До кінця липня він ще може оскаржити свій вирок в Апеляційному суді.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
От так влада знищує патріотів
Відповісти
Останні новини
Луцького атовця засудили за заклики виходити на майдан
13 липень, 2017, 12:45