Радіоактивний могильник розрили шукачі металу у Кропивницькому

Радіоактивний могильник розрили шукачі металу у Кропивницькому
Шукачі металу в Кропивницькому працюють у промислових масштабах. Закинутий 30 років тому кар'єр вони узялися розробляти важкою технікою.

Не зупинило зловмисників навіть те, що в кар'єрі цьому було захоронення радіоактивного металу, який «фонить» вдесятеро від безпечного рівня, - передає 5 канал.

На території закинутого кар’єра – викопаний металобрухт, розриті канави та техніка, яку залишили металошукачі, ледве побачивши, що до них наближаються машини спецінспекції.

На місце прибули рятувальники та фахівці обласного лабораторного центру. За допомогою радіаційного вимірювача вони підтвердили побоювання - викопаний метал має радіаційний фон, який удесятеро перевищує безпечні показники.

Наприкінці 1980-х на території одного з міських підприємств розбили ампулу з Цезієм, яка забруднила купу металу. Більшу його частину тоді вивезли в Чорнобиль, решту закопали на території місцевого глиняного кар’єра.

«Про це дуже сильного розголосу не було. Проведено було дезактивацію тієї території, яка знаходилася», - каже заступник начальника управління з питань надзвичайних ситуацій Кропивницької міськради Олексій Гненний.

Увесь цей час заміри радіаційного фону там були у межах норм, запевняють чиновники. Підвищений гамма-фон нині лише локально в місці, де шукачі відкопали забруднений метал.

«Якщо ті деталі не розносити і нікуди не дівати – то це все безпечно…Ми працюємо зараз над питанням перезахоронення, потрібно знайти підрядну організацію, яка це все діло захоронить і небезпеки ніякої для жителів Кропивницького немає», - запевняє Гненний.

За фактом незаконного проведення земельних робіт поліція відкрила кримінальне провадження. Якщо мисливців за металом схоплять - їм загрожує до 5 років позбавлення волі.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: радіація
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Радіоактивний могильник розрили шукачі металу у Кропивницькому
18 липень, 2017, 07:02