Медалі пороздавали просто за «хороший хлопець», - Андрій Д'яченко

Медалі пороздавали просто за «хороший хлопець», - Андрій Д'яченко
У понеділок, 17 липня волинський сегмент Facebook сколихнув допис Олександра Дмитрука «Про медалі і атовців», в якому чоловік обурювався, як деякі військовослужбовці вихваляються нагородними знаками.

У дописі Дмитрук ставив у приклад друзів та побратимів, які не демонструють нагород. Одним з них був Андрій Д'яченко екс-боєць полку «Азов», керівник осередку «Національного Корпусу-Волинь».

Сьогодні, 18 липня Андрій Д'яченко висловив свою думку з цього приводу.

Публікуємо допис без змін та правок:

«На Шрі-Ланці є вища військова нагорода, називається вона Парама Віра Вібхушана (приблизно перекладається як «Видатна доблесть»). Зараз Шрі-Ланка елітний курорт який величають райським куточком, але так було не завжди. З 1983 по 2009 острів захлинався у кривавій м’ясорубці, два з половиною десятиліття сепаратисти на півночі острова з організації "Тигри Звільнення Таміл-Іламу" за підтримки Індії вели криваву війну проти урядової армії. В силу географії острова та особливостей ідеології сепаратистів війна носила напрочуд жорстокий характер, з величезною кількістю складних операцій, морських та повітряних десантів, масовим захопленням заручників та етнічними чистками. Результатом війни стало 23 тис. вбитих та 60 тис. поранених. Для розуміння: чисельність урядової армії коливалась в межах від 95 тис. на початку конфлікту до 160 тис. на піку війни.

Перед масштабами війни на Шрі-Ланці меркне навіть Афганістан, відомість десятирічної війни в якому принесла втягнутись у неї головних тодішніх геополітичних гравців. Війна на Шрі-Ланці мало хвилювала світові держави (крім Індії), тому про неї мало говорили тоді і мало знають зараз. Але масштаби можете прикинути самі.

Тепер вертаючись до Парама Віри Вібхушани. Заснували її в 1981 році, перше нагородження в 1991 році, а всього нею нагородили 29 (!) військових, значна кількість яких — посмертно.

Ще раз! 26 років війни, величезна кількість складних військових операцій, величезна кількість вбитих і поранених і всього 29 нагороджених вищою військовою відзнакою.

Я навмисно взяв для порівняння таку не дуже благополучну країну як Шрі-Ланка, а не якусь Великобританію, щоб було краще порівнювати з Україною. Тож порівняйте, як нагороджують у нас?!

Та кількість хлопців яка має дійсно заслужені в боях нагороди просто тоне у величезній масі тих, кому медалі пороздавали, по великому рахунку, просто за «хороший хлопець». І уви, це не емоції і не для красного слівця. Я сам був свідком як приїжджає військова шишка з генеральською зірочкою у госпіталь і нагороди роздають усім, хто там лежить, за компанію. І реально пораненим, і тим, хто по п’яні зламав руку. А про медалі в стилі «за відмінну службу» або «до річниці того-то» навіть говорити не хочеться.

Взагалі тяга до величезної маси нагород це спадщина совка і властива совковолівацьким режимам, коли гарними медалями компенсують відсутність нормального забезпечення, розвитку і реальних бойових успіхів, а-ля сучасна КНДР або ставший анекдотом Льоня Брєжнєв.
Зрештою, що ми про медалі. Подивіться, кого в цій країні нагородною зброєю понагороджували, он в Дейдея 17й Glock.

Зрозуміло коли хлопці дорожать своїми здобутими кров’ю і потом нагородами. В мене от, наприклад, така яка для мене щось значить одна («За оборону Маріуполя»), решта (щось там в стилі «За віддану службу» і т.д.) для мене – пустий звук. А люди які красуються кількома рядами волонтерських медальок на грудях побувши в АТО 2-3 тижні в мене викликають відчуття середні між презирством і подивом.

P.S. До речі, найвищою загальнодержавною нагородою Шрі Ланки «Шрі Ланкабхіман’я» («Гордість Шрі Ланки»), аналог Героя України, може бути нагороджено одночасно не більше 5 сучасників. Порівняйте з тією ж зіркою Героя України, яку мають півтисячі людей і яку гонорово носять, для прикладу, Юрій Бойко чи Юхим Звягільський.

Як там співає Тартак - Я не хочу бути героєм України?..
P.S.S. На фото Парама Віра Вібхушана», - йдеться у дописі.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.