Для кримчан спишуть борги перед українськими банками

Для кримчан  спишуть борги перед українськими банками
Держдума Російської Федерації остаточно затвердила закон про уточнення правил погашення заборгованості перед українськими банками позичальниками, які проживають в анексованому Криму.

На засіданні 19 липня російські депутати прийняли його в третьому читанні, - пише Економічна правда.

Глава думського комітету з фінансового ринку Анатолій Аксаков раніше пояснював, що законопроект внесли, оскільки у Криму "колектори" перекупили борги у банків України і "почали тероризувати місцеве населення і підприємства".

Закон наділяє позичальника правом звернутися до Фонду захисту вкладників (ФЗВ), заснованого Агентством зі страхування вкладів, щоб не взаємодіяти з колектором безпосередньо.

Фонд зобов'язаний поінформувати колектора про наявність такого звернення, після чого колектор повинен усю взаємодію з позичальником здійснювати вже через ФЗВ. При цьому колектор теж зобов'язаний звернутися до ФЗВ і з'ясувати, чи є звернення від позичальника, щоб усі взаємини йшли через фонд.

Навіть якщо звернення від позичальника не було, фонд після звернення колектора інформує позичальника, що він має право всі взаємини з кредитором вести через фонд.

Позичальник також має право попросити про реструктуризацію боргу. Наглядова рада ФЗВ може прийняти рішення аж до списання боргу, якщо для цього є підстави.

Усі процедури щодо взаємин фонду і позичальників будуть визначатися на рівні Криму і Севастополя.

Для здійснення діяльності фонду Агентство зі страхування вкладів має перерахувати йому 1,5 мільярда рублів.

До складу наглядової ради ФЗВ увійдуть 6 членів: чотири представники Криму, один представник Севастополя і виконавчий директор фонду.

Ставленик Кремля у Криму Сергій Аксьонов раніше зазначав, що закон дозволить обнуляти кредити до 5 мільйонів рублів, взяті в українських банках юридичними й фізичними особами.

Таким чином, усі виконавчі провадження щодо кримських позичальників, чиї кредити не перевищують цієї суми, буде припинено, а всі арешти мають бути зняті впродовж 90 днів.

Аксаков зазначав, що закон стосується і тих юридичних осіб, які мають заборгованість від 5 мільйонів рублів і вище. Вони також можуть перейти у взаємини з фондом.

Член Ради Федерації Ольга Ковітіді заявляла, що законопроект передбачає інші преференції для кримчан. Так, у разі погашення 50% боргу решта 50% списуються, а при погашенні 40% боргу списується 20%.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.