У Володимирі-Волинському перепоховали 382 тіл закатованих у роки війни. ФОТО

У Володимирі-Волинському перепоховали 382 тіл закатованих у роки війни. ФОТО
На комунальному кладовищі міста Володимира-Волинського перепоховали 382 загиблих під час Другої світової війни, чиї останки виявили під час археологічних досліджень фундаментів замку Казимира Великого.

Останки цьогоріч виявила експедиція ДП «Волинські старожитності» під час обстеження фундаментів замку Казимира Великого XIV століття, повідомили у прес-службі цієї організації.

Цьогорічні дослідження були продовженням розкопок та ексгумації 2011 року. Тоді поруч зі стінами середньовічного замку виявили поховальну яму. Там були поховані 367 цивільних, закатованих у 1941 році.

Цього ж року частину обстеження проводилися за гроші, які виділив державний бюджет України та польська Рада охорони пам'яті боротьби і мучеництва.

Зокрема, відповідно до державної програми вшанування жертв війни та політичних репресій фінансувалося дослідження траншеї №1, де виявили, дослідили і ексгумували 148 останків. Ці роботи проводило ТзОВ «Спеціалізована установа «Військові меморіали» з Дніпропетровська.

Роботи у траншеї №2, де знайшли і обстежили 234 останки, проводились за кошти ДП «Волинські старожитності» та за підтримки Ради охорони пам'яті боротьби і мучеництва.

А 30 листопада на кладовищі відбулася панахида за загиблими, яку відслужили священики православних церков обох патріархатів, римо-католицької церкви та представник обласної громади прогресивного іудаїзму.

На мітингу в рамках перепоховання виступили відповідальний секретар Державної комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України Ярослав Жилкін, перший заступник голови Волинської облдержадміністрації Олександр Башкаленко, виконувач обов'язків Консула Республіки Польща у Луцьку Кшиштоф Савіцькі та заступник директора ДП «Волинські старожитності» ДП НДЦ «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України Сергій Панишко.

На державних прапорах України та Республіки Польща було пов'язано чорні стрічки, рештки невинного страчених поміщені у труни. До могил лягли вінки квітів у пам'ять жертв, знищених 1941 році.

Всього перепоховали 382 жертви, а за два роки - вже 749.

Роботи мають тривати і надалі. Поки що відкритим залишається питання і про те, хто ж розстріляний у кривавих ямах на городищі, кажуть археологи.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Питання, хтож похований, дуже цікаве я не здивуюсь як зявиться інфо про жертви ХОЛОКОСТУ.Чи може я не правий?
Відповісти
може Ви і не праві. дуже може
Відповісти
Останні новини
У Володимирі-Волинському перепоховали 382 тіл закатованих у роки війни. ФОТО
03 грудень, 2012, 10:04