Археологи знайшли смайлик, якому майже 4 тисячі років

Археологи знайшли смайлик, якому майже 4 тисячі років
Турецькі археологи спільно з італійськими колегами при розкопках міста Каркемиш на південному сході Туреччини виявили глиняний глечик із зображенням, яке сучасним людям нагадує смайлик.

Вік артефакту становить близько 3,7 тисячі років, - пише Ракурс.

Глиняний глечик зі смайликом був знайдений при розкопках поховання, яке знаходилося під одним із житлових будинків міста. За припущенням археологів, у посудині зберігали шербет або схожий на нього солодкий освіжаючий напій. За словами керівника експедиції, професора Ніколо Маркетті з Болонського університету, досі подібних зображень вчені не знаходили.

Судячи з археологічних знахідок, поселення на місці Каркемишу, який входив до складу Хетського і Новоассирійського царства, існувало ще 4,4 тисячі років тому. Близько 3,8 тисячі років тому місто було центром торгівлі будівельним лісом. Про Каркемише неодноразово говориться в Біблії, а також в єгипетських і ассирійських літописах.

Вчені знали про існування древнього міста саме завдяки згадці в древніх джерелах, але визначити його місце розташування вдалося тільки в наприкінці 19 століття. Тоді ж на території Каркемишу почалися розкопки, які з перервами тривали до 1920-х років. У 2011 році турецько-італійська археологічна експедиція їх відновила. За оцінками вчених, територія Каркемишу становила близько 55 га (площа приблизно ста футбольних полів). За час робіт тут були знайдені, в тому числі, залишки міських мурів заввишки близько 20 метів, кам’яні монументи, прикрашені скульптурами, а також руїни палацу царя Катуви, що правив близько 900 року до нашої ери.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: смайлик
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Археологи знайшли смайлик, якому майже 4 тисячі років
25 липень, 2017, 05:08