У Луцьку дискутували щодо звітування депутатів

У Луцьку дискутували щодо звітування депутатів
У Луцьку відбувся регіональний форум «Синергія влади та громади - можлива?!», на якому презентували результати досліджень по звітуванню депутатів у всеукраїнському та місцевому розрізі. Також запропонували ввести уніфіковано форму звітування депутатів та відповідний проект рішення.

На презентацію досліджень у п’ятницю, 15 липня завітали депутати міської та районної рад, голови осередків політичних партій, політики та громадяни.

Експерти підготували кількісний та якісний аналіз звітів депутатів і розказали про тонкощі такої, здавалося б на перший погляд, легкої справи.

Регіональний Форум «Синергія влади і громади – можлива?/!» мав на меті налагодити діалог між представниками влади та громадянами шляхом діалогу і обговорення подальших спільних дій, які сприятимуть розвитку громад, міст та країни в цілому.

Палкі суперечки викликало питання відкликання депутатів, яке нині жваво обговорюють у всьому місті.Наближення виборів у місті Луцьку диктує пожвавлення життя у просторі виборців та кандидатів. І хоч грядуть вибори мера Луцька, депутати не будуть осторонь такого процесу.

Так, за словами координатора «Активної Громади Луцька» Ольги Валянік протягом квітня 2017 року Інститут «Республіка» здійснював аналіз звітів депутатів місцевих рад, зокрема й звіти депутатів Луцької міської ради. Станом на 25.04.2017 року, 36 з 42-х депутатів Луцької міської ради прозвітували про свою діяльність перед виборцями - 85,7%, відповідно. Слід зазначити, що не прозвітували троє представників політичної партії БПП «Солідарність», а також два депутати політичної партії «УКРОП» та один представник ВО «Свобода».

У ході контент-аналізу звітів депутатів Луцької міської ради були виокремлені місцеві проблеми, які найчастіше заслуговували на увагу депутатів. Виключною особливістю процесу звітування у Луцьку є те, що у багатьох випадках депутати звітують про ініціювання та розробку певних заходів, а також про порушення тих чи інших питань на сесіях ради, але не повідомляють про їх результати чи вирішення.

Отож на форумі презентували ТОП-5 найпопулярніших робіт, що були реалізовані депутатами Луцької міськради, зокрема: ремонт проїжджої та пішохідної частини – 24 згадки у звітах; благоустрій прибудинкових територій – 21 згадки у звітах; ремонт та встановлення зовнішнього освітлення – 16 згадок у звітах; ремонт загальноосвітніх навчальних закладів та дошкільних навчальних закладів – 11 згадок у звітах; встановлення та ремонт дитячих майданчиків - 10 згадок у звітах.

У ході обговорення депутатам запропонували створити уніфіковану форму звітування, що значно полегшить роботу обранців. До слова, більшість депутатів зацікавилися таким спрощеним звітування, але зазначили, що до стандартної форми варто додати ще одну – довільної форми. За словами обранців, вони, таким чином, зможуть дописати у звіти те, що забажають.

Також учасники форуму долучилися до обговорення результатів дослідження Інституту «Республіка» та дослідницької кампанії «ActiveGroup» «Участь громадян у прийнятті рішень»: всеукраїнський та місцевий розріз.

Захід організувала всеукраїнська ініціатива «Активна Громада» – об’єднання людей та громадських рухів задля самоорганізації та участі у вирішенні місцевих проблем. Ініціатива створена в рамках діяльності Інституту «Республіка».Проект «Активна Громада: право вибору» впроваджується за підтримки Національного Демократичного Інституту (NDI) за фінансової підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку дискутували щодо звітування депутатів
16 липень, 2017, 00:13