Розповіли, як вберегтися від отруєння і не зіпсувати собі відпустку

Розповіли, як вберегтися від отруєння і не зіпсувати собі відпустку
Цього літа значно збільшилася кількість масових отруєнь. Так, через харчове отруєння з табору Білий орел (Львівська область)госпіталізували 11 осіб, а в Івано-Франківській області у Верховинську центральну рай лікарню надійшли 34 особи з ознаками харчового отруєння, які відпочивали в оздоровчому закладі «Сяйво Карпат».

Факти ICTV розібралися, як уберегти себе від цього під час відпочинку, та що робити, якщо ви все ж таки отруїлися.

Як не отруїтися

Якщо у вас є підозра, що продукт, який ви купили або вам подали на базі відпочинку, прострочений, то одразу ж викидайте його.

Страви, які ви готували про запас, потрібно їсти якнайшвидше. Адже без холодильника їх можна зберігати не більше 2 годин. Навіть якщо страва не здається вам зіпсованою, краще не вживати її.

Будь-які овочі та фрукти потрібно ретельно промивати водою. Крім того, не варто брати з собою в дорогу продукти, які швидко псуються. Тобто, ковбаси, копченості, молочні, кондитерські вироби краще залишати вдома.

Якщо ви збираєтеся готувати їжу на природі, то використовуйте тільки воду в пляшках. А весь посуд мийте кип’яченою водою і ні в якому разі не робіть цього у струмках, озерах та інших водоймах.

Симптоми харчового отруєння

Харчове отруєння з’являється через вживання продуктів, які містять бактеріальні отрути, забруднені отруйними домішками або просто отруйні за своєю природою.

На першій стадії отруєння людина відчуває нудоту, позиви на блювоту, важкість у животі, також може бути незначне підвищення температури. Навіть при таких незначних симптомах варто звернутися до лікаря, аби уникнути ускладнень.

На другій стадії отруєння у хворого починається діарея, значно підвищується температура, болить живіт, знижується артеріальний тиск, прискорюється серцебиття, може навіть початися блювота. У такому випадку потрібно надати хворому першу допомогу або навіть викликати швидку.

Допомога при отруєнні

Вже за перших ознак харчового отруєння слід промити шлунок чистою водою. Хворий має випити максимум води, а потім викликати блювоту. Так потрібно робити, доки зі шлунка не почне виходити вода без домішок.

Для того, аби вивести з організму отруйні речовини, слід прийняти ентеросорбенти. Наприклад, активоване вугілля, смекту, ентеросгель.

Якщо не вдалося промити шлунок, то варто почати пити мінеральну воду без газу. Вона допоможе очистити організм.

Після промивання та прийому ліків слід зберігати спокій та дотримуватися питного режиму. Бажано 5-7 годин або більше не вживати їжу, а потім перейти на дієтичний раціон.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: отруєння
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Розповіли, як вберегтися від отруєння і не зіпсувати собі відпустку
26 липень, 2017, 14:20