У селі на Волині вирішили проблему низької ціни на молоко

У селі на Волині вирішили проблему низької ціни на молоко
У Галичанах Горохівського району проблему низької закупівельної ціни на молоко вирішили по-своєму. Тут створили сільськогосподарський обслуговувальний кооператив (СОК) «Степ».

Як зазначив заступник голови об’єднання Михайло Стецюк, перші роки кооператив практично існував тільки на папері, - пише Вісник.

Справа зрушилася лише тоді, коли сільчанам на допомогу прийшли бюджетні гроші.

"Це був 2012 рік. Ми подали заявки на кошти, закладені в обласному та ра­йонному бюджетах на програми підтримки сільгоспвиробників. Отримали певну суму. Закупили холодильне обладнання, аналізатор молока Ecomilk. Паралельно залужили громадське пасовище, посіяли траву на сіно. Членам кооперативу виділяли на зиму по тюку – 400 кілограмів. Люди швидко зрозуміли вигоду. Сьогодні у нашому кооперативі 49 чоловік", - зазначив Михайло Стецюк.

Михайло Михайлович наголосив, що об’єднання працює на базі фермерського господарства «Галичани-Агро». Принцип роботи такий: щодня його члени здають молоко від своїх корів, яке перевіряють на якість, охолоджують, а потім відправляють переробникам.

"Якість нашого молока дуже хороша. Людей, які пробували махлювати, а такі були, ми відсіяли відразу, адже маємо дуже потужний аналізатор молока. Він відразу показує, розбавлене воно водою чи ні. На сьогодні щодоби ми збираємо до 700 літрів.

Могли б і більше, до нашого кооперативу готові приєднатися люди із сусідніх сіл. Я рахував, що ми могли би збирати декілька тонн на добу. Та є проблема зі збутом. Сьогодні у нас молоко забирає підприємство «Укрмолокопродукт» з Рівненщини. Волинські переробники не поспішають укладати контракти. Не маючи їх, ми не можемо розширюватися", - зауважив голова об’єднання.

Коли Михайло Стецюк розповів про структуру вартості літра молока, стало зрозуміло, чому переробникам не вигідно підписувати договори з кооперативами: ті згуртовані, мають усі необхідні документи про якість, тому продукт коштує дорожче. Коли у дядьків по селах літр молока купують від 3,50 до 4 гривень, то кооперативу платять більше. Звичайно, із цих коштів певна сума йде на обслуговування, в результаті на руки люди отримують 4,20.

"Але ж ми не тільки збираємо молоко.Членам кооперативу по собівартості надаємо послуги з обмолоту зернових та оранки ґрунту. Переконуємо запроваджувати новинки в господарстві: минулого року всім бажаючим роздали насіння гарбузів. Дуже добрий бізнес. Із гектара можна мати 800 доларів. Люди спочатку не повірили, а сьогодні побачили, що дійсно так. Завіз саджанці малини, також люди пробують. Ми хочемо, щоб селяни заробляли на своїй землі гроші, щоб жили тут і не втікали в місто", – наголосив Михайло Стецюк.

Планів у Михайла Стецюка багато – відкрити кіоск із продажу молока на ринку в Горохові, постачати продукт у садочки, школи, лікарні найближчих населених пунктів, купити міні-молоковоза, завести породистих корівок, закупити обладнання для переробки молока на сир, сметану. Багато чого він підгледів у Голландії, де вивчав їхній досвід роботи за проектом «Матра».

"Нам до них, звичайно, далеко. Наприклад, там фермер тримає 70 корів. Доїть їх… робот. Корови по дзвінку йдуть на доїння, робот миє їм вим’я, підсаджує доїльний апарат. Тут же на комп’ютері вибивається, скільки корова дала молока, порівнюють результат з минулою добою. Якщо він відрізняється – відправляють її на огляд до ветеринара. Там на таких міні-фермах уся країна тримається. Але вони всі гарантовано знають, хто, скільки і за якою ціною купить у них молоко. Там договори на цілий рік укладаються. Нам би так… Люди працювати готові", - резюмував Михайло.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У селі на Волині вирішили проблему низької ціни на молоко
28 липень, 2017, 10:43