Пояснили, чому Луцьк затоплює після дощів

Пояснили, чому Луцьк затоплює після дощів
Після кожної зливи Луцьк перетворюється на маленьку Венецію. Вулиці міста затоплює так, що ні автомобілем не проїдеш, ні пішки не пройдеш. Ось, до прикладу, злива, яка пронеслася містом 21 липня.

Про те, чому Луцьк завжди "пливе" після дощу, які райони потерпають найбільше і як вирішити цю проблему, ІА "Конкурент" запитав у експертів.

Богдан Шиба, колишній мер Луцька, голова організації "Лучани":

"Проблема з підтопленнями була й колись, але не настільки критичною. Тоді ми системно чистили зливову каналізацію. Але все одно деякі вулиці підтоплювало. Тому ми в генплані передбачили удосконалення зливової каналізації, але після того, як змінилася влада, думаю, ніхто й не дивився в той генплан, не те, щоб продовжити нашу роботу. За останні сім років цим ніхто не займався. У зливову каналізацію потрапляє гілля, каміння, земля, вона забивається. Зараз, на жаль, багато часу втрачено. Треба одна за одною зливові каналізації або чистити, а якщо вони не піддаються чищенню, то прокладати нові".

Тарас Яковлев, радник голови Волинської ОДА:

"Ну час від час проблеми виникали. За останні роки найбільш проблемними були просп. Соборності, Відродження (біля 2-ї лікарні) і Балка, а ще під мостом на Карпенка-Карого затоплювало. Але там розчистили зливову каналізацію, чим частково проблему зняли. Просто треба чистити зливові каналізації – і все, це на 90 % вирішення проблеми. Звичайно, що буває така кількість опадів, з якими не справляється каналізація, але таке буває 1-2 рази в 5 років максимум. Найбільші проблеми, які в нас були, коли затопило на Відродженні лікарню, а ще на Балці підтопило протестанську церкву".

Іван Кубіцький, колишній очільник департаменту ЖКГ Луцької міської ради:

"Проблеми наростали у міру сил організованого водного потоку. Основна проблема була біля 2-ї лікарні, там пустили окрему водовідвідну лінію, і практично лікарня на сьогодні в безпечному стані. Але проблема на вулицях залишається через те, що вулиці Ветеранів, Писаревського, Загородня зорієнтовані на Відродження ухилами і мають досить серйозну площу водозбору, тобто коли починається серйозна злива, вони просто переповнюються і не спроможні прийняти таку кількість води. Є рішення або перекласти там водовідвідні труби більшого діаметру, або пустити паралельний водовідвід. Друга проблемна ділянка – це проспект Соборності, але й тут проблему можна вирішити заміною труб із більшим діаметром. Ще є третє проблемне місце – район риббази. Тут підтоплює рідше. І четверте місце – вулиця Гулака-Артемовського. Ще невеличке проблемне місце – на вул. Кравчука-Воїнів Інтернаціоналістів. Але проблема та сама: система водовідведення стара, не справляється з такою кількістю води, а триває під'єднання нових вулиць. Проблема є, і її потрібно вирішувати".

Андрій Козюра, голова комісії міськради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження:

"Причина підтоплень дуже проста: є стара система водовідведення, яку необхідно модернізувати, капітально реконструювати і робити навантаження не на якусь одну точку, бо ж вода збирається там, де глибше, і враховувати це при плануванні капітального ремонту доріг. Проблема не сьогодні виникла, не вчора, а набагато раніше. Коли була сильна злива, в деяких місцях постійно підтоплювало. Це район 2-ї лікарні, перетин вулиці Карпенка-Карого з Рівненською, просп. Соборності в районі ТЦ "Гостинець". Але все завжди впирається в гроші. Проблема не вирішується за день, потрібен комплексний розрахунок по всьому місту".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Перестаньте посипати зимою дорогу тим камінням та прочисьте каналізації, тоді проблема зникне.
Відповісти
А що зроблено чи робитьсч?! Ви ж при владі чи були чи є і що.... А скільки набудовано будинків і що може мережі водоканаоізаційні вдосконалювались?!! Ні, тільки в кишеню......
Відповісти
Останні новини
Пояснили, чому Луцьк затоплює після дощів
31 липень, 2017, 01:38