День ВДВ: сім фактів про українських десантників

День ВДВ: сім фактів про українських десантників
У середу, 2 серпня, на офіційному рівні в Україні відзначається День Високомобільних десантних військ.

Українські десантники традиційно вважаються елітними підрозділами армії і неодноразово показували свій високий клас і відвагу в українсько-російській гібридній війні, яку Володимир Путін розв'язав у 2014-му році, - пише Новое время.

Всього в різних регіонах України дислокується п'ять бригад, в які також входять окремі аеромобільні батальйони. Серед них: 25 окрема Дніпропетровська повітряно-десантна бригада, 79 окрема аеромобільна бригада (Миколаїв), 80 окрема аеромобільна бригада (Львів, Чернівці), 81 десантно-штурмова бригада (Дружківка, Костянтинівка), 95 окрема аеромобільна бригада (Житомир).

Відзначимо, що починаючи з 2015 року пішов процес зміни організаційної структури високомобільних десантних військ і розпочато переформування аеромобільних бригад в десантно-штурмові.

Навчальний центр ВДВ є в Десні (28-й окремий батальйон), командування дислокується у Житомирі. Окремі батальйони, які входять до складу цих п'яти бригад також є і в інших містах: 90-й, 88-й, 87-й, 122-й і 13-й, бази яких знаходяться в Житомирі, Болграді, Чернівцях та Костянтинівці.

Українські ВДВ Сухопутних військ Збройних Сил України - високомобильний рід Сухопутних військ до складу якого входять повітрянодесантні та аеромобільні частини. Вони призначені для виконання бойових завдань і ведення бойових дій, які неможливо виконати іншими силами та засобами збройної боротьби в тактичному і оперативному тилу ворога.

Війська цілеспрямовано готуються для активних бойових дій у тилу противника - дій в ході ведення оборонних (контр-наступальних), спеціальних (антитерористичних) і миротворчих операцій. З'єднання, частини та підрозділи аеромобільних військ діють у якості повітряних десантів і ведуть десантно-штурмові (аеромобільні) дії.

Сім фактів про українські ВДВ:

1. Українські десантники отримали назву ВДВ тільки в 2012-му році. Тоді під виглядом реформи вони були створені на базі повітряно-десантних та аеромобільних військ. Хоча в побуті військових позначення "ВДВ" залишилося ще з часів СРСР.

2. Незалежно від приналежності до частини і підпорядкування, гасло всіх десантників – «Ніхто, крім нас», який підкреслює унікальність і самовіддачу всіх бійців ВДВ, їх готовність йти до кінця. Гасло приписують командиру і засновнику ВДВ Василю Маргелову, який використовував його у 1970-му під час навчань радянських десантників, на яких вперше випробували десантування бійців всередині військової техніки. Маргелов - уродженець Дніпропетровська (з 2016 року - Дніпро).

3. Наймолодшою в українських Високомобільних десантних військах є 81-та бригада, яка була створена тільки навесні 2014-го, коли держава тільки почало відновлювати армію, вже зіткнувшись з російською агресією на своїй території. Базується ближче всіх до лінії фронту - в Донецькій області.

4. 14 червня 2014 року в аеропорту Луганська російсько-терористичні війська збили пострілом із зенітного ракетного комплексу український Іл-76 з воїнами 25-ї окремої аеромобільної бригади. Тоді на борту знаходилися 40 українських десантників, які направлялися на ротацію, і 9 членів екіпажу. Більшість загиблих героїв - уродженці Дніпропетровської області.

5. У липні-серпні 2014 року, в розпал антитерористичної операції на сході України, коли українська армія вела активні наступальні дії, бійці 79-ї бригади ВДВ потрапили в оточення біля кордону України з РФ. Свої позиції десантники утримували три тижні, після чого їм вдалося вийти з оточення, незважаючи на перехресний вогонь російських Градів і гармат бойовиків.

6. 80-та аеромобільна бригада «тримала зубами» Луганський аеропорт з березня по серпень 2014-го. Як розповідають волонтери з групи Повернись живим, багато з них при цьому числилися на полігонах. Крім бойових заслуг десантники відзначилися своєю чесністю, так як перешкоджали мародерству. Також вони відомі тим, що знищили цілу колону ворожої техніки з танками і живою силою.

7. 95-та окрема аеромобільна бригада під керівництвом командира Михайла Забродського провела найдовший рейд у військовій історії світу, заявив американський військовий експерт Філіп Карбер. Він запевняє, що на початку серпня бригада стала частиною військової історії, коли прорвала лінію оборони бойовиків, здійснивши марш до Маріуполя. За його даними тоді десантники знищили кілька російських артилерійських батальйонів, які перебували вже на українській стороні кордону.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
День ВДВ: сім фактів про українських десантників
02 серпень, 2017, 12:35