Слід Чорнобиля: на Волині виявили гриби з радіацією

Слід Чорнобиля: на Волині виявили гриби з радіацією
У грибах та ягодах у Камінь-Каширському районі протягом виявили перевищення вмісту радіоактивних елементів.

Про це розповів радіолог Камінь-Каширської РДА Володимир Ільчук, - пише Полісся.

«Якщо раніше майже при кожній сільській раді району був спеціаліст, що проводив радіологічний контроль безпечності продуктів харчування, то на сьогодні в штаті працює лише двоє людей. Ви самі розумієте, що в таких умовах здійснювати перевірку надзвичайно складно. Однак точність її достатня, і підтверджується обласними спеціалістами. За період з 1 лютого до 1 липня 2017 року нами було відібрано 67 проб грибів та ягід. З них лише у 5 пробах виявлено перевищення. Так у пробі із села Нуйно воно склало 4240 бекерель/1кг (при нормі для сухих грибів – 2500), трохи більше у селі Полиці, де показник – 4820 бекерель на кілограм, далі у селі Карпилівка – 13850 бекерель/1 кг. Найбільше перевищення виявлено у пробі, що була відібрана у місті Камені-Каширському – 15100 бекерель/1кг».

Проте фахівець зазначає, що не підтверджено, що гриби були зібрані саме в лісах поблизу райцентру. Можливо вони прибули з більш забруднених територій, скажімо, Полиць, Іваномисля, Карпилівки, Карасина, Малих Голоб, Гути-Боровенської тощо, де щорічно фіксується певний відсоток перевищення показника вмісту радіоактивних елементів у продуктах харчування (в тому числі грибах).

Щодо безпечних територій, то під час перевірки не виявлено перевищення в селах Качин, Личини, Яловацьк, Сошичне.

За словами Володимира Семеновича, перевищення вмісту радіоактивних елементів є локальними проявами, тому не потрібно боятися грибів, зібраних у лісі. Якщо ви вирішили зайнятися «тихим» полюванням, експерт радить пам’ятати і дотримуватись елементарних правил:

– обмежити збирання таких грибів, як: кози, піддубники, маслята, моховики, адже у них перевищення показника радіації простежується у 20% проб зі ста;

– краще наповнюйте свої кошики опеньками, білими, підосиновиками, підберезниками. Вони є найбезпечнішими для вжитку. Зазвичай позитивний результат на радіацію дає 1 проба зі ста.

Убезпечити себе від шкідливих продуктів можуть лише самі люди.
Правда, навіть коли гриби із “чистих” територій, гарантувати стовідсотково, що вони є безпечними, може лише перевірка. Особливо її доречно зробити, якщо ви не збирали гриби самотужки, а придбали на ринку.

«На жаль, зараз ми не володіємо інформацією, чи безпечні гриби, що продаються на наших ринках. Якщо людина має сумнів щодо придбаних нею дарів лісу, вона може перевірити їх на вміст радіонуклідів у лабораторії, що діє при ринку. Для експрес-аналізу достатньо всього 2 хвилин. Більш детальний займе 20 хвилин. Це не так вже і багато часу, але ви будете впевнені, що споживаєте безпечний продукт», - зазначає радіолог.

Тим, хто не має змоги віддати зібрані гриби на аналіз, пан Володимир радить вимочувати їх впродовж доби в сольовому розчині. Така процедура зменшує вміст радіації на 40-60%.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.