Злочинці переважно чоловіки, жертви – жінки: статистика поліції

Злочинці переважно чоловіки, жертви – жінки: статистика поліції
До найбільш розповсюджених кримінальних правопорушень, у яких жінки стають жертвами, відносяться зґвалтування, торгівля людьми і грабежі.

Про це інформує Департамент організаційно-аналітичного забезпечення та реагування Національної поліції України.

Крім того, з початку року слідчими підрозділами закінчено понад 400 кримінальних проваджень, розпочатих за фактами вчинення злочинів, пов'язаних з насильством в сім'ї.

За словами заступника начальника-начальника аналітичного управління Департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та реагування Нацполіції Бориса Вежнавця, протягом 2017 року за кримінальними провадженнями направленими до суду, потерпілими від злочинних посягань визнано майже 77 тис. жінок. Що становить 38% від загальної кількості потерпілих.

"До найбільш розповсюджених кримінальних правопорушень, у яких жінки стають жертвами, відносяться зґвалтування (88%), торгівля людьми (77%), грабежі (44%), розбої (40%) та крадіжки (38%)", - наголосив Борис Вежнавець.

Начальник аналітичного управління підкреслив, що проведення систематичних превентивних заходів упродовж 5 років дало можливість зменшити кількість тяжких особливо тяжких злочинів, відносно жінок. Зокрема, умисних вбивств, тяжких тілесних ушкоджень, грабежів.

Борис Вежнавець зазначив, що не менш вагоме на теперішній час залишається питання запобігання насильству у сім'ї. У 2017 році поліція зареєструвала майже 60 тисяч заяв, повідомлень пов'язаних з насильством в сім'ї. Наразі слідчими підрозділами закінчено 439 кримінальних проваджень, розпочатих за фактами вчинення злочинів, пов'язаних з насильством в сім'ї.

Крім того, поліція систематично проводить заходи профілактичного характеру.

"На профілактичний облік з початку року поставлено майже 35,5 тисяч осіб, схильних до вчинення насильства в сім’ї. Також до сімейних кривдників застосовані різні спеціальні запобіжні заходи. Зокрема, офіційне попередження про неприпустимість вчинення насильства у сім’ї винесено понад 35 тисяч особам",- сказав керівник аналітичного Управління.

Він додав, що захисний припис після отримання офіційного попередження про неприпустимість вчинення насильства у сім’ї винесено 3231 особі. Направлено до кризових центрів для проходження корекційної програми 2199 громадян. Водночас для реабілітації до спеціалізованих установ направлено 397 жертв насильства в сім’ї. Слідчими підрозділами закінчено 439 кримінальних проваджень, розпочатих за фактами вчинення злочинів, пов’язаних з насильством у сім’ї.

"Аналіз як осіб, які вчинили кримінальні правопорушення, так і потерпілих від їх дій, підтверджує гендерний характер цього явища. Так, 313 злочинців, або 90% від їх загальної кількості (348 осіб) є дорослими особами чоловічої статі, а 293 з 411 жертв (або 71%) – це особи жіночої статі", - сказав Борис Вежнавець.

Він також повідомив, що за результатами розгляду адміністративних правопорушень, передбачених ст. 173-2 КУпАП (Вчинення насильства в сім'ї, невиконання захисного припису або непроходження корекційної програми), 974 особам винесено попередження. Піддані адміністративному арешту 1339 осіб, 274 особи - оштрафовано.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Злочинці переважно чоловіки, жертви – жінки: статистика поліції
07 серпень, 2017, 21:03