На Волині розкопуватимуть поховання періоду Першої світової війни

На Волині розкопуватимуть поховання  періоду  Першої світової війни
На Волині в суботу 12 серпня, розпочинаються розкопки, спрямовані на пошук поховань з періоду Першої світової війни у місцевості Костюхнівка, Кукли та Яблунька.

Про це йдеться в заяві Генерального Консула Республіки Польща в Луцьку.

На території цих населених пунктів у 1916 році солдати Першої бригади Легіонів під командуванням Юзефа Пілсудського протистояли росіянам. Пошуки поховань польських легіоністів тривають протягом багатьох років. Виявлені людські останки були перенесені на військовий цвинтар в Костюхнівці.

Частина дослідницьких робіт на вищезазначеній території співфінансується Програмою Міністерства культури і національної спадщини Республіки Польща - „Місця національної пам’яті за кордоном”.

Роботи проводитиме одна з волинських фірм, яка спеціалізується в даній сфері та має всі дозволи відповідно до вимог Міністерства культури України.

Спираючись на попередню співпрацю, а також беручи до уваги предмет пошуків, українські археологи звернулися до Інституту національної пам’яті РП з проханнями надати фахівців, які б взяли участь у дослідженнях. Це вже традиційна практика. ЇЇ прикладом є, зокрема, співфінансовані Польщею спільні дослідницькі роботи в Биківні і Володимирі-Волинському, де виявлено масові поховання, в яких спочивають останки жертв НКВС – як поляки, так і українці.

Тому Інститут національної пам’яті Польщі відрядив групу фахівців, яка надасть підтримку українським спеціалістам.

Щоб уникнути процедурних непорозумінь, які часом ускладнюють польсько-українську співпрацю, Інститут повідомив Міністерство культури України про свою участь у проекті.

"Польща глибоко зацікавлена відкритим історичним діалогом з Україною. Зважаючи на те, що на наступний рік припадає сота річниця Відновлення Незалежності Польщі пошукові роботи, які незабаром розпочнуться, мають для нас символічний характер. Тому ми також виражаємо щиру подяку нашим українським колегам за можливість участі в них. Ми готові продовжувати таку діяльність і відповідати на всі ініціативи, спрямовані на пошук могил наших земляків. Сподіваємося, що результати пошукових робіт дозволять в наступних роках розширити сферу спільного польсько-українського дослідження минулого", - йдеться в повідомлені.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.