«Я починаю свій день з кави, але не вдома», - власник велокав’ярень

«Я починаю свій день з кави, але не вдома», - власник велокав’ярень
У Луцьку є чимало місць, де можна посмакувати кавою. Але є особливі. Наприклад, велокав’ярні Kava Avenue.

Їхній власник – професійний баріста Андрій Хоменко про каву може говорити безперервно та з ентузіазмом. Хоча зізнається, що свого часу не планував займатися кавовим бізнесом, - розповідає Перший Канал Соціальних Новин.

Вже три роки Ваші пересувні кав’ярні готують каву для лучан на вулицях міста. Чому обрали для себе такий вид бізнесу?

Раніше я працював у Києві, де познайомився із хлопцем, який займався продажем кави з так званих «таврушок», тобто з автомобіля. Якщо чесно, кавою займатися не хотів. Але маючи сім’ю у Луцьку, а роботу в Києві і всього три вихідних на місяць, я хотів повернутися до Луцька, але вже не в якості найманого робітника, а власником бізнесу. На той час наше місто мало вже достатньо кав’ярень, але ми все ж спробували. У гарний день максимально можна було продати 20 чашок кави.

А зараз скільки горняток вдень продається?

В десятки разів більше...

Яку каву найчастіше купують лучани?

Все залежить від статі, віку, звичок… Чоловіки надають перевагу чорній каві – еспресо, американо. Жінки полюбляють капучіно і лате. Але «найходовішою» кавою є американо з молоком – це щось середнє між чорною кавою і капучіно.

Лучани розбираються у каві?

Ми досі формуємо культуру пиття кави взагалі, в тому числі і на вулиці, навчаємо наших відвідувачів розумітися на каві. От візьмемо класичне еспресо. Це 20-30 мілілітрів готового напою. Люди часто запитують: «А чому так мало кави? Я не нап’юся». Напиватися треба водою, а кавою треба смакувати. В Італії еспресо смакують хвилин 10. Наші люди ще не звикли до цього, тому буває, що доводиться долити води. До речі, історія появи звичної для нас кави американо виникла в подібній ситуації. Американо з’явилась в Італії в часи Другої світової війни. Американці, які звикли пити каву у великих чашках, не могли зрозуміти, у чому особливість еспресо. Тому додавали побільше води. Звідси й назва – американо. Далі капучіно. Деякі кав’ярні в якості маркетингового ходу пропонують капучіно Х, ХL… Це недоречно, такого не існує в природі. Класичне капучіно – це одна частина еспресо і 6 частин молока. А капучіно ХL – це вже виходить лате.

А яка різниця між лате і капучіно?

Різниця в інтенсивності смаку та способі приготування. Капучіно міцніше. Перший ковток капучіно повинен бути гірким, бо його готують, вливаючи молоко у еспресо, піднімаючи крему (пінку) самої кави на гору, а вона гірчить. Класичне лате макіято готують навпаки – каву вливають у збите молоко.

Як формується ціна на каву?

Періодично ми переглядаємо рентабельність. За останні кілька місяців молоко подорожчало на більш як на гривню. Це у свою чергу підняло собівартість кави на 50-60 копійок. Впливає на ціну і курс євро, вартість кави, її урожай. За останні півроку кава подорожчала на 40 центів. Але ціна кави у Луцьку доступна. Треба розрізняти, за що людина платить гроші за горнятко кави на вулиці, а за що – п’ючи її у якомусь закладі. Від цього теж залежить ціна. Я хочу, щоб кава була доступною для усіх – незалежно від того, хто їх купує – чувак на BMW чи дядько, який щойно розгрузив мішки на базарі.

Що для Вас кава?

Це і задоволення, і робота. У велокав’ярнях, наших стаціонарних закладах ми не продаємо піцу чи алкоголь, лише каву, тому для нас головне її якість, асортимент і смак. Ми орієнтуємось лише на каву, через що вона у нас не може бути несмачною. Я починаю свій день з кави, але не вдома…

Який Ваш улюблений напій з кави?

Еспресо або капучіно… Мені взагалі цікаві усі методи заварки кави. Важливо те, що кожен сорт кави смакує по-різному залежно від способу приготування. Я вдома маю гейзерну кавоварку, в ній готую…


Ті, хто не має кавоварки, готують каву звичним для багатьох українців способом – заливають мелену каву окропом. Це правильно?

Такий спосіб заварки кави називається бразильським. Взагалі у світі це один із загальноприйнятих тестів для дегустаторів кави. У цьому немає нічого поганого, це правильний спосіб заварювання кави. Єдина помилка, яку допускають наші люди, купуючи свіжо-змелену каву, - вона «живе» не більше 20 хвилин. Тому змолоти 200 грамів кави і помістити її вдома у якусь баночку – не є правильним. Кава втрачає усі свої властивості, випаровуються ефірні олії, а відтак аромат, смак… У нашій нещодавно відкритій кав’ярні на проспекті Волі ми плануємо почати продаж кави на вагу, але, мабуть, встановимо обмеження, - умовно кажучи, продаватимемо не більше 200 грамів кави в одні руки, в zip-пакетах, щоб кава не втрачала свої властивості. До кави будемо додавати інструкцію, як її правильно заварювати.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
дядя ти дозвола на торгівлю вже зробив?
Відповісти
У Вас, безумовно, найкраща кава і найкращі ціни на неї!
Відповісти