Із волинськими селянами не розраховуються за здані в оренду паї,- ЗМІ

Із волинськими селянами не розраховуються за здані в оренду паї,- ЗМІ
На Турійщині селяни нарікають на фермерське господарство, яке не розраховується за здані в оренду паї.

Про це пише газета Відомості-UA.

Мешканка села Бобли Турійського району розповіла, що фермерське господарство «Волиньагрохолдинг» узяло їхні паї в оренду, але за землю розраховуватися не поспішає. Окрім заборгованості за паї, господарство не віддало обіцяних селянам грошей за колгоспне майно. Жінка каже, що кілька десятків сімей, зокрема її родина, вважають себе ошуканими, бо вже протягом року просять у керівництва «Волиньагрохолдингу» надати їм другий примірник договору оренди паю і, зрозуміло, розрахуватися з боргами. У керівництва господарства — інша точка зору.

Мова про розрахунок грішми, за словами жінки, не велася, та в принципі селяни були не проти отримувати зерно за паї. Але й тут, каже наша читачка, господарство примудрилося обвести людей навколо пальця.

Дійшло до того, що борги «Волиньагрохолдингу» стали проблемою не лише селян, а й сільської ради, до якої перестали надходити податки від господарства.

За словами Боблівського сільського голови Сергія Киселя, ФГ «Волиньагрохолдинг» орендує паї загальною площею 895 гектарів. Нині господарство боргує 12 тисяч гривень орендної плати за землі запасу та резерву та 41,6 тисячі гривень податків.

Кисель каже, хоча договори були підписані між господарством і селянами на 310 паїв, реально отримати орендну плату, тобто зерно, може лише половина власників державних актів на землю.

«Волиньагрохолдинг» аргументує це тим, що користування всіма паями не проводилося, на частині земель випасали худобу, облаштовували табори для молодняка та заготовляли сіно», — розповідає сільський голова.

Голова ФГ «Волиньагрохолдинг» Руслана Корнійчук пояснила, що минулого року, коли господарство тільки починало роботу на Турійщині, попередня вартість майна, за оцінками райдержадміністрації, становила 800 тисяч гривень. Станом на сьогодні селянам виплатили вже 900 тисяч, а майнові сертифікати пайовики все ще мають. Корнійчук одразу наголосила: незважаючи на це, виплату коштів господарство не припинить.

Щодо розрахунків за оренду паїв, то, згідно з договорами, другі примірники яких, за словами голови господарства, частина селян уже отримала, видача зерна проводиться з 20 листопада до 15 грудня. «Волиньагрохолдинг» обіцяє вкластися в ці терміни, та отримають розрахунки лише ті пайовики, на землях яких проводилися господарські роботи.

Також голова ФГ «Волиньагрохолдинг» заявила, що проводити розрахунок із селянами, чиї землі не використовувалися, лише для задоволення забаганки сільського голови вона не буде, адже це йде врозріз із податковим і земельним законодавством.
Насамкінець Руслана Корнійчук висловила прохання до сільських і районних чиновників не заважати веденню бізнесу, мовляв, двадцять років земля в Боблах не оброблялася, а тут за рік усі сподіваються на диво.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Із волинськими селянами не розраховуються за здані в оренду паї,- ЗМІ
07 грудень, 2012, 09:27