Лучанам на велосипедах розповідали про літаки

Лучанам на велосипедах розповідали про літаки
У Луцьку провели 7-годинну велоекскурсію «Стежками авіаційного Луцька», під час якої лучан ознайомили із авіаминулим облцентру Волині.

Про це повідомляє Район. Луцьк.

«Катаємось на велосипеді вже давно. Років 4-5. Здебільшого по місту, але й буває, що за місто виїжджаємо. Недавно у Звірів поїхали. В основному на вихідних кудись відправляємося. Я приблизно знаю, де визначні авіаційні місця у Луцьку, але цікаво більше історії почути. Може, щось нове взнаємо», – розповідає учасник заходу Віктор

Екскурсоводи переповідають, що син Івана Франка Петро, онук художника Айвазовського Костянтин Арцеулов, льотчики-штурмовики, ветерани Другої Світової війни, Герої Радянського Союзу та інші аси зі світовим ім’ям воювали у волинському небі, проживали або служили у Луцьку. Арцеулов, наприклад, вперше вивів літак із штопора (стрімке падіння літака з обертанням його навколо своєї осі внаслідок втрати керування – авт.).

«Ми з сином в рамках, так би мовити, просвітницької роботи для підлітка прийшли сюди, щоб покататися на велосипеді. Хоч відірвала його від ноутбука. Ще й погода така хороша. Не жарко, але й не холодно», – ділиться враженнями учасниця велоекскурсії Анна.

Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки, створений ще у 1999 році, став одним із пунктів маршруту велоекскурсії. Авіаційні комплекси, бронетанкова техніка, артилерійське озброєння та інші експонати, доставлені у музей з різних областей України, захопили увагу кожного.

«Екскурсія зовсім не нудна, дуже цікаво навіть тим, хто мало про все це знає. У музеї експонати, звичайно, не в дуже хорошому стані, але те, що екскурсовод Ілля зміг поєднати їх з цікавими історіями – ось це дуже сподобалося», – каже велолюбитель Тарас.

Окрім пам’ятників визначним пілотам та музею, лучани побачили пасажирський лайнер Іл-18Б, фронтовий бомбардувальник Су-24, фронтовий винищувач МіГ-17П та інші авіаційні пам’ятки міста.

«Екскурсію планували за 5 днів до дати проведення. Прийшла така кількість людей, яку ми й очікували. Найближчим часом ми також плануємо провести вечір пам'яті льотчика-випробовувача Анатолія Грищенка. «ОВАЛ» проводить заходи лише по авіаційно-ракетній тематиці, а «Волинський щит» під керівництвом відомого краєзнавця Ігоря Левчука проводить заходи по різній історичній тематиці міста, тож ми співпрацюємо. Ця велоекскурсія – один із прикладів спільної діяльності», – підсумовує організатор заходу Ілля Сметанін.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.