Створення госпітальних округів: чому три - це добре

Створення госпітальних округів: чому три - це добре
Під час впровадження реформи виникли протиріччя щодо кількості створення госпітальних округів на території Волинської області. Так управління охорони здоров’я Волинської ОДА офіційно подало пропозицію про створення 3-х госпітальних округів (Луцький, Ковельський та Нововолинський).

Однак зазначене рішення облдержадміністрації піддано жорсткій критиці з боку народних депутатів Ігоря Гузя (ПП «Народний фронт», виборчий округ № 19), Ірини Констанкевич (ПП «УКРОП», виборчий округ № 23), а також Ігоря Палиці (голова Волинської обласної ради), які наполягають на створенні значно більшої кількості госпітальних округів.

Спілкуючись у приватній бесіді з висококваліфікованими лікарями регіону та експертами у галузі медицини, останні підтримують офіційну позицію Волинської облдержадміністрації про створення саме 3-х госпітальних округів в області та вважають, що прийняття іншого рішення по кількості буде не об’єктивним, враховуючи специфіку Волинської області та викликане політичними амбіціями окремих представників влади.

Експерти наголосили, що з урахуванням матеріально-технічного стану лікарень районного рівня лише вказані центри (Луцький, Ковельський та Нововолинський) мають достатню базу, оснащення та повністю відповідають вимогам Постанови Кабінету Міністрів України від 30.11.2016 року № 932 «Про затвердження Порядку створення госпітальних округів».

На створення додаткового округу з державного бюджету потрібно виділити щонайменше 150-200 млн.грн., тоді як краще такі фінансові ресурси спрямувати на забезпечення лікарень каретами швидкої допомоги та покращити якість дорожнього покриття регіону. Також створення четвертого округу на їхню думку є недоцільним оскільки в ньому не буде достатньої кількості населення яке буде потребувати медичної допомоги, що в перспективі призведе до виїзду працівників у інші регіони чи навіть закордон та в кінцевому результаті така лікарня буде збитковою.

Крім того, було проаналізовано досвід європейських держав. Так у Хорватії кількість лікарень на одиницю населення у 10 разів менша аніж є в Україні на даний час.

Створення подібних госпітальних округів у невеликих містечках Польщі призвело до «відтоку» молодих лікарів, оскільки останні не мають змоги отримати фаховий досвід та реалізувати свій потенціал у маленьких містечках (напр. Камінь-Каширський). Тому експерти схиляються до думки, що потрібно врахувати досвід європейських держав з метою об’єктивного проведення медичної реформи та раціонального використання бюджетних коштів України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Створення госпітальних округів: чому три - це добре
15 серпень, 2017, 19:25