На Волині вшанували загиблих польських легіонерів

На Волині вшанували загиблих польських легіонерів
Вже 17-й рік поспіль приїжджають у волинське село Костюхнівка поляки аби прибрати на цвинтарі легіонерів Пілсудського, які загинули в околицях села у Першу світову війну.

Як відомо, Польща розшукує поховання своїх громадян (незалежно від часу їхньої загибелі) по всьому світу, вшановує їх. А Костюхнівка є особливим місцем тому, що, як вважають у сусідній державі, саме звідси почалася боротьба за незалежну польську державу, - пише газета День.

У селі поляки придбали старе приміщення школи, тут діє центр українсько-польської співпраці. У центрі є і готель, в якому зазвичай і мешкають харцери. Щоліта під час вакацій у Костюхнівці вони впорядковують цвинтарі легіонерів, шукають нові поховання. Так було і цього літа.

Завершується перебування харцерів зазвичай урочистостями на цвинтарі легіонерів. У них взяли участь голова Маневицької райдержадміністрації Андрій Линдюк, генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Вєслав Мазур.

Як зазначив Андрій Линдюк, «попри все ми з поляками маємо чимало сторінок історії, які нас поєднують. Приємно було чути генерального консула Республіки Польща Вєслава Мазура, який дякував українцям і вкотре висловив переконання, що Україна переможе у сучасній російсько-українській війні.Такі заходи - це і нагода поспілкуватись з нашими польськими друзями, обговорити спільні проекти. Приємно, що й учні Колківської школи долучились до урочистостей, адже їхня школа досить інтенсивно співпрацює з своєю партнерською школою у Лодзі».

Директор Костюхнівської школи Василь Давидюк розказав, що, крім вшанування легіонерів, на якому було до півтори сотні харцерів, представники польських громад, представники місцевої влади, мешканці з навколишніх сіл і навіть із міста Вараш, відбулася і реконструкція одного з епізодів великого бою. Він відбувся в околицях Костюхнівки 4 – 6 липня 1916 році на редуті, який згодом отримав назву «редут Пілсудського».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині вшанували загиблих польських легіонерів
20 серпень, 2017, 19:12