Імена Луцька: люди, які прославили Волинь

Імена Луцька: люди, які прославили Волинь
У рамках відзначення Дня міста в Луцьку презентували серію відеороликів «Імена Луцька: маленькі спогади з великої історії».

Про це пише Наталія Малімон на шпальтах видання «День».

Ці ролики створив колектив театру-студії «ГаРмИдЕр» у рамках конкурсу соціальних проектів туристичного спрямування, який проводило управління туризму та промоції міста Луцької міської ради у партнерстві з Британською Радою в Україні та громадським об’єднанням «Молодіжна платформа». Те, що історія міста цікавить лучан, свідчить друге місце цього проекту у конкурсі, адже переможців визначали самі мешканці міста своїм голосуванням.

Керівник театру-студії «ГаРмИдЕр» Руслана Порицька розказала, що у розповіді про лучан, які вплинули на історію міста, найперше прагнули уникнути пафосності. Різні люди жили у місті в різні часи і робили дуже різні справи. Сім лучан – сім відеороликів тривалістю не більше півтори хвилини, але в цей короткий, на перший погляд,час вміщено багато інформації, яка буде цікава не лише туристам (на них найперше спрямована), а й лучанам.

Актори «ГаРмИдЕра» та студії «Догори дригом» зіграли у роликах ролі маленької Лесі Українки, гетьмана Івана Виговського, який 20 років мешкав у Луцьку, фундаторки Києво-Могилянської академії Галшки Гулевичівни, котра навчалася в Луцьку, була однією з засновниць і Луцького братства. Відкриттям багатьом буде особа монаха домініканського ордену Кароля Франко, народженого у волинському містечку Олика, якого католицька Церква визнала святим.

Настоятелька монастиря бригідок Камілія Яблонка у 1845 році докорінно змінила образ Луцька: оскільки статут ордену бригідок забороняв присутність чоловіків на території монастиря, вона, коли почалася пожежа в обителі, не пустила чоловіків погасити її. Вогонь швидко розповсюдився і вигоріло півміста: 444 будинки, 112 крамниць,чимало древніх церков. Натомість черниця з ордену шаріток Юзефа Поляновська опікувалася сиротами, хворими у шпиталі, мала школу для дівчат, де діти набувати високий рівень освіти і зразкове виховання. Тому до Юзефи Поляновської віддавали своїх дітей і заможні люди за певну плату. Вона допомагала інвалідам здобути ремесло, аби вони і самі утримувати себе.

Прекрасним дебютом стала роль священика Гаврила Коробчука, виконана музейним фотографом Леонідом Максимовим: один з роликів розповів про родину Коробчуків, котра врятувала Холмську чудотворну ікону Богоматері. За заповітом дочки Гаврила Коробчука ікона передана Музею волинської ікони і не може покидати межі Луцька.

«Я хочу знов до того міста, де ввечері небесною ходою блукають ангели, такі голубокрилі, і пошепки говорять між собою...» - ці рядки з хвилюючого вірша лучанки (а нині киянки) Ольги Ольхової, який прочитала начальник управління туризму і промоції Луцької міської ради Катерина Теліпська, дуже точно передають настрій презентації відеороликів «Імена Луцька: маленькі спогади з великої історії».















Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А де імена людей котрі ганьбили і ганьблять Луцьк?
Відповісти