Пояснили, чи буде рости ціна на пальне

Пояснили, чи буде рости ціна на пальне
Віднедавна на українських АЗС за один літр пального водії повинні викласти майже 17 гривень. Газ для авто – теж не варіант зекономити.

Автовласники від різкого здорожчання обурюються, а спеціалісти радять просто зачекати, - інформує Телеканал новини «24».

За тиждень ціни стрибнули в середньому на 40 %.

На деяких заправках газ взагалі закінчився. Однак спеціалісти радять зачекати до середини вересня. Стверджують, що зростання цін сезонне. Українські видобувники забезпечують понад 20 % від споживання скрапленого газу в Україні. Абсолютна більшість складає імпорт, переважно з Росії, Білорусі та Казахстану. Наприкінці літа на тамтешніх підприємствах зазвичай проводять профілактичні роботи, а українські оператори закуповують пальне лише малими партіями.

Для цього потрібні обігові кошти, які комерційні банки не видають, тому українські заправки працюють з коліс. Ситуація, коли звичні постачальники відмовляються привозити пальне, а на вільному ринку ресурсів немає. Це призводить до ажіотажного попиту, – пояснив експерт з енергетики Геннадій Рябцев.

Крім того, на ситуацію вплинув і зимовий скандал, коли з ініціативи СБУ в Україні ввели економічні санкції проти іноземних імпортерів, вважають експерти.

Журналісти програми "Схеми" встановили, що нові постачальники пов'язані з енергетичною групою бізнесмена Нісана Моїсеєва, друга Віктора Медведчука. Вони забезпечують українських споживачів газом від російської держкомпанії "Роснефть".

Крім того, на вартість газу вплинула і зростаюча популярність цього виду палива серед автомобілістів. За даними експертів, кожен третій літр пального, яке торік придбали українці – це зріджений газ. Але зараз різниця в ціні між ним та 95-бензином вже не така велика. Але експерти заспокоюють, більше 17 гривень ціна не зростатиме.

Це межа, яку самим операторам переступати не вигідно. Вони розуміють. коли співвідношення між скрапленим газом та бензином 95 перевищить 65 %, цей газ ніхто не буде брати,
– додав Геннадій Рябцев.

Контролювати ціни на пальне в країні повинен Антимонопольний комітет. Проте за весь час різкого здорожчання зрідженого газу жодної реакції чиновників не було.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.