11 років і 16 слідчих: волинянин не може домогтися розслідування смерті сина

11 років і 16 слідчих: волинянин не може домогтися розслідування смерті сина
Володимир Богута вже 11 років домагається справедливого розслідування обставин смерті свого сина.

Чоловік каже, що багато разів звертався до суду з різними клопотаннями. І хоч суди йшли йому назустріч, проте їхні ухвали не виконуються, ‒ пише 0352.ua.

Ночівля на вокзалі, ізолятор, суд, домашній арешт, ‒ з цим зіткнувся Володимир Богута, приїхавши до Тернополя на черговий допит свідка у справі смерті його сина. Чоловік, який багато років добивається справедливості в розслідуванні, тепер і сам може опинитися в тюрмі.

Біда з його сином сталася у січні 2007 року. Тоді 21-річний Роман Богута разом із дружиною поїхали відпочивати у Трускавець. Там подружжя друзями сиділи у місцевому кафе, а згодом тіло Романа знайшли у котловані 18-ти поверхової новобудови, яка знаходиться поруч з баром.

Правоохоронці заявили, що хлопець вчинив самогубство. Щоправда, батько не вірить у цю версію, бо докази говорять про інше. І ось уже більше десятиліття чоловік домагається від системи справедливого розслідування.

«За ці роки, що зі мною тільки не робили, ‒ били, затримували, викидали на вулицю, запроторювали у психлікарню, звинувачували в тероризмі. За що? За те, що я просто хочу добитися правди? - каже чоловік. ‒ Мій син закінчив воєнну кафедру з відзнакою, вчився у Києві в університеті на юридичному факультеті на відмінно, займався паралельно оцінками нерухомості, брав участь у самодіяльності університету, закінчив церковно-приходську школу. І його хотіли зробити наркоманом і алкоголіком, що він вчинив самогубство».

Володимир Богута ‒ житель Каменя-Каширського Волинської області. Постійні зміни слідчих та судові тяганини привели чоловіка аж до Тернополя. Справу щодо смерті його сина чомусь передали у слідче управління Головного управління поліції в Тернопільській області, хоча злочин стався у Трускавці на Львівщині.

Довести справу до кінця – це його обов’язок, каже батько. До слова, у Володимира Богути середня технічна освіта, але обставини змусили вивчати юриспруденцію. Чоловік каже, що йому дуже важко, але він готовий боротися до кінця.

«Розслідування тягнеться вже 11 років. За цей час змінилося 16 слідчих», ‒ каже чоловік.

Володимир Богута звернувся в «RIA плюс», аби розповісти історію, з якою зіткнувся нещодавно.

31 липня в Головному управлінні Нацполіції в Тернопільській області відбувся допит свідка в присутності потерпілого, тобто Володимира Богути. Цей допит проводили згідно ухвали суду. Чоловік каже, що оскаржив в суді чергову відписку процесуального прокурора, в якій йшлося про те, що слідчі дії відбуваються належним чином, порушень немає, версія про вбивство сина не підтверджується.

«Я цю відписку оскаржив до суду і суд задовільнив моє клопотання», ‒ каже чоловік.

Аби не спізнитися на допит, який мав розпочатися 31 липня о 9.00, Володимир Богута приїхав автобусом з Камінь-Каширського до Тернополя ще 30 липня о 13.00. Ночувати чоловікові довелося на лавці на автовокзалі.

Слідчий, який займався цією справою і який за неї відповідає, на допит не з’явився. Його проводив інший слідчий, який не знає справи, розповідає чоловік. Сам допит розпочався не о 9.00, а о 11.50. Допитували директора пансіонату «Калина», де у 2007 році відпочивав син і де сталася з ним біда.

«Із 9.00 до 11.50 я бачив як свідок і слідчий виходили на вулицю і між собою перешіптувалися, ‒ каже Богута. ‒ Вже коли мене запросили, я бачив, що свідок і слідчий між собою знайомі. Слідчий задавав питання для галочки. На кшталт: «Що можете сказати?» Свідок відповідав: « Я вже не пам’ятаю». На цьому все закінчилося. А в мене були свої питання, та мені не дали можливості їх задати. Прочитати протокол допиту мені не дозволили. Я вимагав дати мені підписати протокол. А коли я почав писати, що я не згідний, його від мене просто вирвали. І сказали:»Допит закінчений, можете їхати додому». Я написав скаргу на ім’я начальника Головного управління Нацполіції в Тернопільській області Олександра Богомола. До мене визвали дільничного , щоб з його допомогою мене вивести з кабінету. Я попросив дільничного підписати скаргу, але він одразу втік».

Далі Володимир Богута спустився на перший поверх і зареєстрував скаргу в черговому журналі. Водночас чоловік вирішив написати свою скаргу і в цьому журналі.

«Коли я це писав, до мене підійшов чоловік і спитав: «Це ви Богута?» Це бува саме той слідчий, який відправляв мені повістку і який мав би бути на допиті. Він сказав: «Чого ви тут стоїте? Свідок допитаний і вам нема чого тут робити, можете їхати додому». Мене це обурило. Я не отримав ніяких копій на руки, не розписався в протоколі, на допиті не було процесуального прокурора. Тобто ухвала суду належним чином не виконана. Мене не чули і це можна побачити з камер спостереження. Тому я спалахнув: «Як це допит відбувся, чому ви порушуєте мої права? Скільки можна знущатися над старим чоловіком?». Я був дуже схвильований, в мене просто руки тряслися від того всього. Уявіть, допит почався невчасно, слідчий прийшов не той, моїх запитань ніхто не врахував.... Я ж не залізний, не витримав і вдарив слідчого. Як тримав ручку в руці так і замахнувся з нею. На шиї слідчого лишився чорний слід від ручки, пошкоджень не було. Я був емоційний, вдарив його, перебуваючи у стані афекту»

Після конфлікту на Володимира Богуту надягли наручники і забрали в ізолятор.

«А працівники поліції тепер дають свідчення, що я погрожував його «завалити», ‒ каже він. ‒ Це слово, яке я ніколи не вживаю. Після цього мене затримали на три доби за напад на правоохоронця. 2 серпня відбувся суд, де мені винесли запобіжний захід – домашній арешт».

За даними єдиного державного реєстру судових рішень, Володимир Богута підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 345 КК України ¬«Умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу чи його близьким родичам побоїв, легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків». Санкція статті передбачає обмеження або позбавлення волі терміном до 5 років. Слідчий подав до суду клопотання погоджене із прокурором Тернопільської місцевої прокуратури про застосування щодо пана Богути запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Суд задовільнив це клопотання частково, застосувати запобіжний захід у виді домашнього арешту у період доби із 22.00 до 6.00. Строк дії ухвали до 23.00 30 вересня 2017 року.

2 серпня Володимира Богуту звільнили з-під варти у залі суду. Чоловік переночував ще одну ніч на автовокзалі у Тернополі. І 3 серпня зустрівся з Олександром Богомолом.

«Під час розмови біля мене виставили варту, так як мене охарактеризували, що я неадекватний, психічно нездоровий і маю пройти психіатричну експертизу, ‒ каже чоловік. ‒ Та вислухавши мене, пан Богомол сказав: «Я бачу що ви психіатричної експертизи не потребуєте». І зауважив, що її слідство може вимагати лише через суд. Також Олександр Богомол додав: «Тому поросіть вибачення у слідчого і якщо у вас будуть клопотання, щоб вони відбувалися через мене». Я подякував і пішов до чергового, щоб зателефонувати слідчому і поспілкуватися з ним. Але до слідчого не додзвонився, не піднімає він слухавки від мене і досі. Звичайно, я розумію свій вчинок. Але якби 11 років це все не тягнулося…»

«За 11 років вже помінялося 16 слідчих. В тому числі 6 слідчих в Тернополі. Але нічого не змінилося, ‒ каже згорьований батько. ‒ Ухвали суду як були не виконані так і залишаються. А замість цього влаштували мені терор. Зробили мене винним, що я напав на поліцейського. Так зрозумійте, мої права порушені. Мене хочуть знищити, щоб я їм не мішав, щоб вони була пухнасті і чисті, а я заплямований. В мене вже нема сина, але у вас є діти, чому наді мною таке відбувається?»

У секторі комунікації Головного управління Нацполіції в Тернопільській області з цього приводу нічого не коментують. Також тут повідомили, що до завершення розслідування жодних коментарів і не надаватиме слідчий, з яким виник конфлікт у Володимира Богути.

Нагадаємо, у 2012 році Володимир Богута зателефонував у міліцію і повідомив про замінування приміщення Апеляційного суду Львівської області. Пізніше чоловік обіцяв прокурору Львівської області Олегу Василенку знищити себе біля памʼятника Тарасові Шевченку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: смерть, суд
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Типова справа Тернопільської нацис.поліції,хто шукає правду той автоматом стає терористом,сепаратистом,вбивцею.За вбивць сидять невинні люди, а вбивці за певні гонорари Богомолові продовжують дальше спокійно отрюювати іншим громадянам життя.АТО повинне відбуватись не на сході, а в середині країни.
Відповісти
Останні новини
11 років і 16 слідчих: волинянин не може домогтися розслідування смерті сина
28 серпень, 2017, 14:02