Буремний Луцьк: виборчі диверсії сторічної давнини

Буремний Луцьк: виборчі диверсії сторічної давнини
За часів міжвоєнної Польщі вибори у Луцьку до Сейму та Сенату проходили неспокійно: з підпалом та диверсіями.

Про це пише Район. Луцьк.

Після закінчення каденції Сейму та Сенату в 1927 році, на всій території ІІ Речі Посполитої оголосили про проведення виборів. Вибори до Сейму повинні були відбутись 4 березня 1928 повинні були відбутись, а 11 березня до Сенату.

По округу № 57, який охоплював Луцький, Рівненський та Костопільський повіти до Сейму пройшло шість осіб. Першим був князь Януш Радзивілл, останній ординатор Олики, який представляв Безпартійний блок співпраці з урядом (Bezpartyjny Blok Współpracy z Rządem, BBWR). Від того ж самого блоку Вацлав Вісліцький – польський політик, суспільний діяч, підприємець, який мав єврейське походження. Він був депутатом Сейму аж чотирьох каденцій. Освіту здобував в Брюсселі, проживав постійно в Варшаві.

Селянсько-робітничу партію від Волині представляли Степан Волинець та Іван Федорук. Від Українсько-білоруського клубу – Лаврентій Серветник, а від Української соціалістично-радикальної репрезентації – Іван Власовський.

До Сенату, за результатами виборів 11 березня, від Волинського воєводства увійшли чотири представники Безпартійного блоку співпраці з урядом, а саме: Лазар Даль, Станіслав Гусковський, Степан Редько, Михайло Скоковський та Сергіуш Козіцький від Селянсько-робітничої партії.

Проте вибори на Волині, зокрема, в Луцьку проходили не спокійно. Як свідчить тогочасна преса, в ніч на вибори до Сенату, а саме 11 березня 1928 року в місті спалахнула сильна пожежа. Загорівся будинок пошти та телеграфу в Луцьку. Пожежа паралізувала в місті телефонний та телеграфний зв'язок. Внаслідок диверсії було знищено дах нової пошти.

Влада та тогочасні органи безпеки провели операції по викриттю співучасників підпалу. Про те, що це був підпал ніхто не мав сумнівів, адже це була вже друга подібна за характером пожежа, яка відбувалась в часи березневих виборів 1928 року. Під час першої пожежі підпалили будинок, в якому знаходився офіс Безпартійного блоку співпраці з урядом. В тогочасній пресі журналісти описували ці події як передвиборчі диверсії на Волині.
Януш Радзивілл
Януш Радзивілл
Вацлав Вісліцький
Вацлав Вісліцький
Польський Сейм
Польський Сейм
Луцькі пожежники
Луцькі пожежники

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Буремний Луцьк: виборчі диверсії сторічної давнини
31 серпень, 2017, 07:12