З протигазами і вогнегасниками: на Волині змагалися кращі газовики

З протигазами і вогнегасниками: на Волині змагалися кращі газовики
У Рожищі відбулися змагання бригад аварійно-диспетчерської служби газу компаній Регіональної газової компанії «Наша майстерність - Ваша безпека». На Волині зібралися кращі команди газовиків із Західної України, а найвправнішими виявилися спеціалісти зі Львова – саме вони представлятимуть регіон на фінальному етапі змагань.

Всеукраїнські змагання бригад 29-31 серпня вперше відбулися у Рожищі, де, до слова, розміщений єдиний у регіоні спеціальний полігон. На Волині зібралися помірятися вміннями найкращі бригади АДС семи компаній: «Закарпатгаз», ПАТ «Тисменницягаз», «Івано-Франківськгаз», «Львівгаз», «Рівнегаз» , «Чернівцігаз» та «господарі» - «Волиньгаз».

До складу кожного екіпажу входили 5 осіб: майстер, диспетчер, два слюсарі аварійно-відбудовних робіт та водій. Змагання складалися із низки етапів, які оцінювала команда журі, до якого увійшли представники всіх підприємств, РГК та профспілки.

Спочатку фахівці перевіряли матеріально-технічну забезпеченість кожного екіпажу та технічний стан автомобіля аварійної служби. Опісля бралися до перевірки документації бригад аварійної служби, а тоді - до практики, тобто перевірки навичок з усунення витоку газу на газорозподільній системі. Тут незалежна комісія оцінювала дії диспетчера, проведення інструктажу, шляхи під’їзду до місця аварії, оперативність ліквідації та злагодженість дій команди. Перевіряли також швидкість одягання засобів індивідуального захисту.

Тестували і теоретичну «підкованість» кандидатів. Усі команди проходили іспит на знання властивостей газу, технічних засобів, дій під час аварій та надання домедичної допомоги.

Безпосередньо на полігоні бригади відпрацьовували імпровізований виклик через витік газу. Тут усе проробляли до дрібниць: спілкування із заявником, пошук трас та 8 витоків, інструктаж, ліквідацію полум'я витоку та надання першої допомоги.

Зрештою, команди працювали швидко та впевнено, та не обійшлися без зауважень прискіпливого журі. У завершальний день змагань демонстрували свої професійні навики газовики з Волині та Рівного.

Учасники змагань хоч і втомлені, але задоволені проведенням подібних дійств. Майстер АДС Нововолинська Микола Думич зауважив, що у практиці дійсно були випадки, коли доводилося ліквідувати витоки газу високої концентрації. У таких випадках час йде на секунди, адже може статися загоряння блакитного палива, внаслідок чого можуть загинути люди.

«Це дуже добре, що ми зустрічаємося на таких оглядах-конкурсах, тому що ми в одному управлінні працюють по-одному, в іншому інакше. Ми дотримуємося усіх правил, але маємо свої навики та секрети. От ми якраз під час таких змагань ділимося досвідом. Це дуже корисно і добре», - розповів майстер.

Голова профспілки газових господарств України Сергій Копанічук розповів, що Регіональна газова компанія разом з Украгазпрофспілкою цьогоріч відновили конкурс майстерності, до якого планують залучати щораз більше людей. Усі команди сильні, тож на результати найзначніше впливало хвилювання учасників.

«Основне завдання наших газорозподільних підприємств - це безпека подачі газу для споживачів. У кожному будинку сьогодні - це вибуховий пристрій, і якщо до нього неправильно ставитися, це несе загрозу для життя наших споживачів», - зауважив Копанічук. До слова, для кращих із кращих підготували гарні винагороди – кожному члену аварійної команди, яка переможе, - 10 тис. грн.; 7,5 тис. грн. за 2 місце та 5 тис. грн. за 3 місце. У всеукраїнському фіналі переможці отримають аварійну машину.

Наголосив на важливості командних змагань і технічний директор ПАТ «Волиньгаз» Сергій Галянт. Сьогодні визначна подія для організації, адже на їх полігоні відбувається перший всеукраїнський конкурс.

«Цей полігон у нас стаціонарний, ми тут працюємо вже 5 років. Кожного року ми його удосконалюємо, кожного разу після змагань, які у нас відбуваються по підприємствах АДС «Волиньгазу», вносимо щось нове», - зауважив посадовець.

За його словами, АДС - основна служба, адже бригади першими реагують на виклики служби «104», а запорука безпеки залежить від правильності та злагодженості дій команди. Тому нині важливо виділяти досить уваги для технічного оснащення бригад, аби максимально пришвидшити роботу.

«Мобільність і професіоналізм – запорука безпеки та безперебійності», - додав Галянт. Тому, аби тримати газовиків постійно у тонусі, з працівниками постійно проводять навчання та семінари, а також перевірки.

Після завершення змагань журі взялися підраховувати бали учасників. Результати такі: 1 місце - ПАТ «Львівгаз», 2 місце - ПАТ «Рівнегаз», 3 місце - ПАТ «Івано-Франківськгаз», 4 місце - ПАТ «Волиньгаз», 5 місце - ПАТ «Чернівцігаз», 6 місце - ПАТ «Тисменицягаз», 7 місце - ПАТ «Закарпаттягаз».

Зрештою, кращу бригаду країни визначать 7 вересня з-поміж 3 команд переможців у кожному з регіонів - Західному, Східному та Центральному.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
З протигазами і вогнегасниками: на Волині змагалися кращі газовики
31 серпень, 2017, 17:44