На Волині можуть оголосити надзвичайний стан

На Волині можуть оголосити надзвичайний стан
Через нашестя короїдів, які знищують соснові ліси, на Волині можуть оголосити надзвичайний стан.

Рішення про це влада ухвалюватиме у вересні, - повідомляє ВРД НСТУ.

12 тисяч осередків розмноження короїдів вже зафіксували на Волині. Шкідник шаленими темпами розповсюджується лісами області, тим самим знищуючи їх. Лише за цей рік зона ураження комахами хвойних зросла у 5 разів — нині йдеться про понад 7000 гектарів непридатного для використання лісу. А ще торік площі непридатного для використання лісу становила тисячу гектарів.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО ПРОБЛЕМУ

«Ми бачимо, що з середини літа розпочалося дуже потужне валове накопичення колоїдного запасу, їх стає просто мільярди. Якщо на одному дереві від 2,5 до 25 тисяч штук, то на гектарі осередку мова йде про 1,5-10 мільйонів комах», – каже старший науковий співробітник НДІ лісового господарства Василь Бородавка.

Комахи вже почали оселятись на молодих і здорових рослинах. Якщо раніше короїд був другорядним шкідником, то нині це – основна загроза для хвойних лісів. Останні дослідження вразили науковців: видів короїда виявилось навіть більше, ніж вважали раніше.

«Ми виявили 7 видів короїдів, які працюють в насадженнях сосни звичайної. Три види короїда взагалі нехарактерні, нові для Волині. Раніше вони не обліковувалися на території області і взагалі для України вони були просто супутнім видом, не були агресивною формою» – розповіла директор ДП «Херсонлісозахист» Тетяна Касіч.

Комахи не лише вражають дерева, а й переносять небезпечні для хвойних гриби. Стовбури рослин синіють і втрачають промислову цінність.

«Хімічна боротьба — це вже буде остання крапля: якщо ми програємо цю боротьбу, тоді доведеться всіма силами кропити суцільно, але це дуже дорого, дуже неефективно і це — хімічне забруднення всього лісу. Ми переб’ємо і ваших, і наших, стихне пташка, щезне вся корисна комаха з цього лісу і населення підійме великий бунт», – переймається Василь Бородавка.

За словами лісівників та науковців, єдиним ефективним методом боротьби зі шкідником є вирубка хворих дерев. Застерігають: якщо не зробити цього зараз, наступного року кожен уражений гектар перетвориться на три. У зв’язку з прийняттям Санітарних правил в лісах України, проведення санітарних заходів ускладнено,а сам процес отримання дозволу на рубку затягується. Через це шкідник перелітає і займає нові території. Третина уражених дерев – у природно-заповідному фонді. Там взагалі будь-які рубки заборонені.

«На сьогодні лісівники кинули всі сили, призупинивши стиглий ліс заготовляти, всі сили кинуті на заготівлю там, де дозволено, не в заповідниках, а де дозволено – інспектування і вирубка йде. Ми прибрали вже на площі 3000 га за 7 місяців – що санітарними, що суцільними зрубами», – повідомив начальник обласного управління ЛМГ Олександр Кватирко.

На Волині в зоні небезпеки – майже 50 тисяч гектарів хвойних. У вересні спеціальна комісія вирішуватиме, чи оголошувати в області надзвичайний стан через нашестя короїдів. Влада ініціює звернення до керівництва держави з проханням негайно розглянути це питання.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ось вам і асоціація з єс... квоти лісу розширили - завелись короїди.
Відповісти
А пеньки не пробували прибирати? Ліс вирізають гектарами а пеньки залишають висотою майбе до метра. От і середовище для розмноження короїду. В першу чергу винні самі лісники.
Відповісти
Останні новини
На Волині можуть оголосити надзвичайний стан
01 вересень, 2017, 08:00