Волинським атовцям передали більше 4 тисяч земельних ділянок

Волинським атовцям передали більше 4 тисяч  земельних ділянок
На Волині активно працюють над видачею дозволів на користування землею учасниками АТО, однак процес дещо затягується. Аби зрозуміти причини та напрацювати системний підхід для вирішення проблеми днями, під керівництвом голови облдержадміністрації Володимира Гунчика із працівниками Держгеокадастру та представниками волинських громадських організації АТОвців, відбулась робоча нарада, на якій розглянули найбільш актуальні питання цього вектору.

Про це інформує відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Заступник начальника головного управління Держгеокадастру в області Анатолій Поляков повідомив, що земельні ділянки надаються у власність учасникам АТО та членам родин загиблих військовослужбовців у межах норм безоплатної приватизації, визначених статтею 121 Земельного кодексу України незалежно від місця проживання учасника АТО.

Так, на 30 серпня 2017 року в області до органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади від учасників АТО та членів родин загиблих військовослужбовців надійшло 9506 заяв щодо виділення земельних ділянок.

- Передано у власність учасникам АТО та членам родин загиблих в АТО військовослужбовців 4409 земельних ділянок (57,8 % від наданих дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок) на площу 2330,3 га. З них органами місцевого самоврядування та районними державними адміністраціями - 2081 (54 % від наданих дозволів), Головним управлінням Держгеокадастру в області - 2328 (61,5 % від наданих дозволів), – зазначив Анатолій Поляков.

Однак, через ряд проблем, які виникають на місцях, окремі військові так і не отримали ділянок. Зумовлено це найперше несвоєчасним поданням документів та нестачею самих земель, а ряд сільських селищних рад узагалі блокує процес на своїй території.

- Я хочу, щоб у нас в області із процесом виділення земельних ділянок для учасників АТО був порядок – це моє головне завдання. Не може бути позиції, коли ми не вникнемо в кожну проблему. Ми повинні мінімізувати термін подачі документів та проаналізувати ситуацію із кожним учасником АТО, – резюмував Володимир Гунчик.

Водночас, керівник найвищої виконавчої гілки влади в області звернувся до голів райдержадміністрацій, сільських, селищних рад, об’єднаних територіальних громад аби упродовж місяця вони вивчили питання у розрізі кожного військового та надали необхідну допомогу для прискорення процесу.

Окремі проблеми виникли через передачу в користування державних земель, якими володіє Національна аграрна академія наук України, адже відповідно до закону, перейти у власність військових ці землі не можуть.

Володимир Гунчик своєю чергою повідомляє, що землями, які нині у користуванні академії облдержадміністрація займається уже три роки.

Ці ділянки, а таких в області кілька, перебувають у прямому підпорядкуванні Кабінету Міністрів України, а на звернення Володимира Петровича щодо передачі цих земель прийшла відмова.

- Аналізуючи почуте, я вкотре писатиму звернення, де буде зазначено: всі спілки учасників АТО Волинської області вимагають щоб нам дали відповідь: чому академія не використовує ці землі. Тому давайте разом, ще раз порушимо це питання, адже там найбільш родючі землі і вони мають ефективно використовуватись, – зазначив Володимир Петрович.

Окрім того, Володимир Петрович пояснив іще одне доволі гостре питання – це поява 413 постанови Кабміну, яка фактично припинила процес виділення земельних ділянок АТОвцям, мотивуючи потребою у проведенні левової частини земельних аукціонів і лише на основі 25% від кількості аукціонних земель виділятиметься військовим.

- Я вважаю, що постанова Кабінету Міністрів прийнята не на часі, адже потрібно було завершити фінансовий рік, надати інформацію місцевим структурам влади для того, щоб ми завершили процес передачі земель. Спільно із учасниками АТО ми намагатимемось ще раз вплинути на відтермінування постанови, або ж внесення до неї змін, – зазначив голова облдержадміністрації.

Відтак, упродовж місяця місцеві структури влади повинні вивчити питання виділення земельних ділянок для військових у своїх районах та допомогти в успішному завершенні цього процесу.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинським атовцям передали більше 4 тисяч земельних ділянок
01 вересень, 2017, 12:35