Українцям розповіли, що чекати восени від курсу долара

Українцям розповіли, що чекати восени від курсу долара
Після незначного зміцнення гривні валютні котирування знову пішли вгору. Як стверджують експерти, ослаблення долара до євро та інших світових валют через невизначеність в політиці США підтримало гривню влітку

Про це повідомляють Экономические известия.

Частково курс зміцнювався через сезонне «скидання» доларів населенням. Однак, як прогнозують аналітики, з початком осені гривня почне поступово девальвувати. Наскільки швидко – залежить від багатьох факторів.

За словами професора, доктора економічних наук Олексія Плотникова, падіння гривні в останні дні серпня – перше свідчення того, що національна валюта і далі слабшатиме.

За словами експерта, країна ще не вийшла з кризи. До того ж основні джерела надходження валюти в країну не демонструють позитивної динаміки.

Так, за словами виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, закачувати в країну валюту можна двома шляхами: нарощувати експорт або прямі іноземні інвестиції.

Нагадаємо, згідно з нещодавно оприлюдненою статистикою НБУ, дефіцит рахунку поточних операцій (розділ платіжного балансу країни, в якому фіксуються експорт і імпорт товарів і послуг, чистий дохід від інвестицій і чистий обсяг трансфертних платежів)становив 594 мільйонів доларів в липні і 2,16 мільярда доларів за сім місяців 2017 року.

«Це не означає, що платіжний баланс не може стати бездефіцитним в майбутньому, але поки цього не спостерігається. Прямі іноземні інвестиції також в цьому році виявилися нижче торішніх на 1,1 мільярда доларів», – розповів Олег Устенко.

Економічний експерт Всеволод Степанюк нагадав, що 40% українського експорту становить аграрна продукція (в основному зернові і олійні культури, а також продукти їх переробки).

«Аграрії почали продавати свій врожай при курсі 25,5 гривні за долар, тобто тепер вони втрачають 1,5 гривні на кожному доларі в курсовій різниці. Природно, вони зацікавлені в «вирівнюванні» курсу», – вважає Всеволод Степанюк.

Всеволод Степанюк вважає, що влітку гривня зміцнилася завдяки продажу валюти населенням.

«Громадяни здавали валюту активніше, ніж в минулому році. Наприклад, в травні продаж валюти населенням перевищила покупку на 500 мільйонів доларів, в червні – на 400 мільйонів доларів, в липні – 350 мільйонів доларів», – розповів експерт.

За його словами, восени необхідність платити за опалення та іншу комуналку знову змусить громадян залазити в свої заначки і тим самим трохи пригальмувати падіння гривні.

«У минулому році населення продало валюти на 2,5 мільярда доларів більше, ніж купило. Цей же тренд зберігається і в 2017 році », – розповів Олег Устенко.

За словами експерта, якщо раніше населення скуповувало валюту, що справляло значний тиск на гривню, то тепер картина прямо протилежна. Це свідчить про те, що «подушка безпеки» помалу зникає. А колишні накопичення проїдаються.

Тому фінансисти очікують, що до кінця року курс опуститься до позначки 27,2 гривні за долар, як запланував уряд, або навіть 27,5-28,5 гривні за долар. Втім, і вище 30 гривень за долар курс навряд чи просяде. Зрозуміло, якщо не трапиться якихось форс-мажорних обставин.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: долар
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.