У Луцьку через суд просять звільнити приміщення Синагоги

У Луцьку через суд просять звільнити приміщення Синагоги
ФСТ "Динамо" та "Інтер атлетику" через суд просять звільнити приміщення пам'ятки культурної спадщини – синагоги, яку вони раніше використовували під спортивні зали.

Луцька місцева прокуратура в інтересах держави в особі Волинської обласної державної адміністрації, адміністрації державного історико-культурного заповідника у Луцьку, регіонального відділення фонду державного майна України по Волинській області подала до суду на "Спортивний комплекс ФСТ "Динамо" волинської обласної організації фізкультурно-спортивного товариства "Динамо" України. Про це йдеться в рішенні Господарського суду Волинської області від 17 липня, - пише КОНКУРЕНТ.

Прокуратура просила у суді ФСТ "Динамо" звільнити приміщення синагоги площею 194,3 кв. м. та повернути його за актом прийому-передачі адміністрації державного історико-культурного заповідника Луцька.



Відповідно до законодавства приміщення Синагоги (1629 рік, охоронний номер 1008) відноситься до переліку пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації, а власником пам'ятки є держава.

1981 року між обласним відділом у справах будівництва і архітектури виконкому Волинської обласної Ради депутатів трудящих (облвідділ) та спортивним товариством "Динамо" (орендар) був укладений охоронно-орендний договір для використання пам'ятки під спортзал.

З 1985 року рішенням місцевих органів влади ця будівля знаходилась на балансі Державного історико-культурного заповідника у Луцьку.

Крім того, приміщення Синагоги знаходиться на балансі заповідника відповідно до розпорядження голови Волинської ОДА від 22.08.2016 року № 370 "Про передачу на баланс пам'ятки архітектури - Синагоги".



В 1985 році заповідник на підставі охоронно-орендного договору передав синагогу в користування громадській організації "Волинська обласна організація ФСТ "Динамо" України", строком оренди з 1 січня 1985 року до дати розірвання договору.



В 2016 році між управлінням культури Луцькради та "Динамо" було укладено охоронний договір № 1008-архіт, згідно з яким користувач ("Динамо") бере на себе зобов'язання щодо охорони Синагоги.

Наприкінці 2016 року між управлінням культури Волинської обласної державної адміністрації (орган охорони) та Адміністрацією Державного історико-культурного заповідника був укладений договір, згідно з яким вже заповідник, як балансоутримувач, бере на себе зобов'язання щодо охорони Синагоги.

До сьогодні пам'ятку фактично використовували не лише громадська організація "Волинська обласна організація ФСТ "Динамо" України", а й спортклуб "Інтер-атлетика". Адже у 2015 році "Динамо" передало цьому спортклубу в платну оренду приміщення синагоги до червня 2020 року включно.

Незважаючи на вимоги охоронно-орендного договору не проводити ніяких переобладнань, як зовні так і всередині пам'ятки, без спеціального дозволу заповідника "Динамо" та орендарі передбачили у своєму договорі, а потім і провели відповідні ремонтні роботи.

До слова судом критично сприйняті доводи прокурора про погіршення стану приміщення як такі, що належними доказами не підтверджені, при тому, адже починаючи з 1981 року будівля передана ФСТ "Динамо" в користування саме під спорткомплекс.

"Спірний договір оренди пам'ятки національного значення нотаріально не посвідчений та не зареєстрований у встановленому законом порядку, що підтверджується відсутністю відповідного запису в Реєстрі речових прав на нерухоме майно", - йдеться в судовому рішенні про цей договір з "Інтер-атлетикою".

Позивач наполягав у суді, що порушення інтересів держави у даному випадку полягає у тому, що приміщення, яке незаконно передано в оренду, є пам'яткою національного значення, перебуває під охороною держави і має особливий порядок передачі його в оренду.

"Динамо " у клопотанні повідомило, що призупинило свою діяльність ще з 1 січня 2017 року. Відповідно й було розірвано договір оренди приміщення 1 січня цього року з "Інтер-атлетикою".

Представник "Динамо" у судовому засіданні позов заперечив, мотивуючи тим, що прокуратура не надала документу, зокрема, витягу з Державного реєстру речових прав чи будь якого іншого документу, що підтверджує право державної власності на спірне майно.

Відтак зобов'язання "Інтер-атлетики" виселитись зі спірного приміщення жодним чином не відновить порушене право держави, адже цільове використання спірного приміщення не змінюється.

Аналізуючи зазначені докази в сукупності, суд дійшов висновку про безпідставність позовних вимог. Оскільки відповідно до ст. 5 Закону України "Про охорону культурної спадщини" до повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує держполітику у сфері охорони культурної спадщини, належить погодження відчуження або передачі пам'яток національного значення їхнім власникам чи уповноваженими ними органами іншим особам у володіння, користування або управління.

Згідно з Положенням про Міністерство культури України визначено, що головним органом у системі центральних органів виконавчої влади щодо формування державної політики у сфері охорони культурної спадщини є Міністерство культури України, яке у межах своїх повноважень погоджує питання щодо відчуження або передачі пам'яток національного значення їх власниками чи уповноваженими ними органами іншим особам у володіння, користування або управління.

Реалізацію державної політики у сфері охорони культурної спадщини на території Волинської області здійснює управління культури Волинської обласної державної адміністрації. До повноважень таких обласних органів охорони культурної спадщини належить укладення охоронних договорів на пам'ятки

Відтак, той охоронний договір, який укладався між управлінням культури Луцькради та "Динамо" у 2016 році вважається не укладеним оскільки зі сторони органу охорони виступав орган, не уповноважений був це робити, а це компетенція управління культури Волинської ОДА.

" Оскільки договір №1008-архіт є не укладеним, на даний час як не розірваний в порядку, визначеному законодавством та розділом VI договору, діє охоронно-орендний договір на користування пам'яткою архітектури від 25.11.1985 року", - йдеться у судовому рішенні.



Тобто по охоронно-орендному договору від 1985 року будівля пам'ятки національного значення не передавалась спорткомплексу "Динамо" на баланс. Адже відповідно до цього договору синагога передавалась ФСТ у користування, а на балансі вона у заповідника.

Що стосується укладення охоронного договору на пам'ятку культурної спадщини від 2016 року між Управлінням культури Волинської обласної державної адміністрації (орган охорони) та Адміністрацією Державного історико-культурного заповідника в Луцьку (балансоутримувач), то згідно умов вказаного договору балансоутримувач (заповідник) бере на себе зобов'язання щодо охорони Синагоги.

Водночас, охоронно-орендний договір на користування пам'яткою архітектури між історико-культурним заповідником та спорткомплексом "Динамо" і на даний час в установленому порядку не розірваний.



Тобто, на даний час балансоутримувачем є історико-культурний заповідник, а користувачем відповідно до охоронно-орендного договору від 1985 року є підприємство "Спортивний комплекс ФСТ "Динамо". Тому задоволення вимоги про повернення частини будівлі пам'ятки - 194,3кв.м. без розірвання діючого охоронно-орендного договору неможливо.

Тому у позові відмовили.

У коментарі перший заступник голови Волинської обласної організації ФСТ "Динамо" України Василь Авраменко пояснив, що після того, як вийшло рішення голови Волинської ОДА про передачу Синагоги на баланс історико-культурного заповідника (про яке, за словами Авраменка, навіть не поставили до відома), вони припинили свою діяльність в стінах пам'ятки через те, що немали права там займатись.

"Ми здали в оренду приміщення "Інтер-атлетиці", а виявляється не мали права, бо треба було погодження з Міністерства культури. Хоча в мне є договір, що "Динамо" має право там знаходитись з 1985 року", - пояснив Василь Авраменко.

Василь Авраменко сказав, що договір з заповідником будуть розривати, тому що все одно вони нічого не дають їм заробити, а за цим договором ФСТ має утримувати це приміщення, оплачувати водо- та газопостачання та інше. Представник спорту переконаний, що такі дії владців спрямовані на те, щоб "задушити і викинути "Динамо".



Представник "Динамо" більш аніж переконаний, що майбутнє у будівлі синагоги не надто яскраве. Адже на його думку швидше за все, якщо не здадуть в оренду то на нього повісять замок, а історико-культурний заповідник навряд чи там буде щось робити. Хоча будівля потребує ремонту, адже там протікає дах, і якщо нічого не робити то за рік зсередини будівля буде в такому ж стані як зараз ззовні.



"ДЮСШ лишається без приміщення, а де дітей подіти. Я утримувати цього приміщення більше не буду – не маю права, бо воно на балансі заповідника. Його зараз треба охороняти, бо якщо не охоронятимуть, то самі знаєте, що буває з такими приміщеннями без нагляду", - сказав Василь Авраменко.



За його словами нині зал важкої атлетики "переїхав" до ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, боксери тренуються в спортивному клубі "Інсайт", греко-римська боротьба та дзю-до знаходяться в ігровому залі "Динамо", а от щодо правоохоронців, які займались в приміщеннях синагоги, то для них поки що приміщення не знайшли.



"Ми тут регулярно проводили змагання поміж правоохоронними органами, в нас займалась Нацгвардія, а на сьогодні зали закриті і окрім великого "динамівського" залу всі інші пустують", - пояснив Василь Авраменко.

Заступник директора історико-культурного заповідника Віктор Баюк зазначив, що подальша доля синагоги залежить від рішення суду. Заповідник буде діяти відповідно до того, яким буде рішення апеляційного суду. Він додав, що представники єврейської общини цікавилися цієї синагогою і запевнив, що занепадати під закритим замком пам'ятка архітектури точно не буде.

"А чому саме зараз назріло питання виселити спортсменів з синагоги, а не наприклад, 5 років тому?", - цікавимось.

"Бо напевно прийшов час синагоги", - відповів Віктор Баюк.

До слова, апеляційний суд щодо звільнення приміщень синагоги "Динамо" відбудеться вже 6 вересня і саме сліпа Феміда вирішить подальшу долю синагоги. Хоча не чекаючи рішення апеляції "Інтер-Атлетика" та "Динамо" уже почали звільняти приміщення культурної пам'ятки.



Юлія Остапович

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку через суд просять звільнити приміщення Синагоги
02 вересень, 2017, 13:47