У Луцьку заборонили радянську символіку

У Луцьку заборонили радянську символіку
Депутати Луцької міської ради не підтримали прокурорського протесту щодо заборони використання в Луцьку радянської символіки – протест назвали незаконною «маячнею».

Питання «Про розгляд протесту прокурора міста Луцька на рішення міської ради від 20.04.2011 № 9/1 «Про заборону розміщення радянської символіки в м. Луцьку» зібрало 34 депутатів Луцькради на позачергову сесію 10 січня.

Як відомо, 20 квітня 2011 року депутати міськради Луцька прийняли рішення про заборону використання радянських прапорів та символіки під час масових заходів в обласному центрі Волині. Проект рішення був підготовлений фракцією ВО «Свобода».

Втім прокуратура міста Луцька опротестувала це рішення. Як повідомляла прес-служба прокуратури, пункт 2 вказаного рішення, який і забороняв використовувати цю символіку, суперечить вимогам Конституції України, ч.3 ст. 24 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.18 Закону України «Про об'єднання громадян», ст. 1,2 Закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років» і порушує конституційне право громадян на вільний вибір використання символік і прапорів під час зборів, мітингів, походів і демонстрацій, а також право політичних партій використовувати власну символіку, яка містить окремі елементи, ідентичні радянській.

І хоча перед початком сесії депутатів та мера віншували з Різдвяними святами колядники із фольклорного колективу «Злагода», однак питання про радянську символіку викликали не злагоду, а жваву дискусію.

Заступник начальника юридичного відділу Луцької міської ради Ольга Гамаскова повідомила: юристи мерії вважають, що прокурорський протест треба підтримати, бо рішення про заборону радянської символіки порушує низку законів. Також вона зауважила, що у квітні міська рада прийняла рішення суспільного значення, а не місцевого.

«Мені незрозуміла позиція ні юридичного відділу, ні прокуратури. Таке враження, що ви відстоюєте символи комуністичної імперії зла. Чи не заперечує така ваша позиція указ президента Ющенка про боротьбу із тоталітарними символами?» – висловився Сергій Григоренко (ВО «Батьківщина») і назвав протест прокурора Луцька маячнею.

Анатолій Бірюков (Європейська партія України) поцікавився, як виглядає радянський прапор та радянська символіка, мовляв, якщо голосувати, то треба точно знати, яку ж саме символіку забороняти.

Андрій Козюра («Наша Україна») дорікнув аргументам Гамаскової про те, що міськрада прийняла рішення суспільного значення і зауважив, що міська рада має повне право приймати такі рішення.

Сергій Сівак (ВО «Свобода») взагалі вважає, що прокурор міста Луцька виніс протест не з власної волі. Він впевнений, що такі рішення приймались «владними верхами».

«На жаль, історію не перепишеш. Що було, те було», – висловилась Ольга Гамаскова і попросила підтримати протест прокурора.

Її підтримав Юрій Корольчук (ВО «Батьківщина»).

«Давайте не проводити науковий симпозіум і визначати, шо таке фашизм, а що ні. Сьогодні ми вирішуємо, чи дамо можливість людям, які воювали, виходити на вулиці з символікою. Давайте відкинемо політику», – зазначив він.

А Павло Данильчук («Фронт Змін») заявив, що комуно-більшовицька символіка рівноцінна фашистській.

«Аргументація юридичного відділу – нульова. Це нонсенс підтримувати тих теперішніх комуністів, які їздять на поршах. Місто Луцьк повинно себе задекларувати як патріотичне місто», – висловився він.

А депутат Богдан Шиба («За Україну!») протест прокурора назвав «дивним» і дорікнув прокуратурі та юристам мерії «вільним трактуванням Конституції».

В ході дискусії Андрій Осіпов (ВО «Батьківщина») зазначив, що в Україні немає жодної оргінізації, яка б використовувала радянську символіку.

У підсумку протест прокурора депутати Луцькради не підтримали – проти проголосувало 28 депутатів.

Не переконав обранців Луцькради і нечисленний мітинг місцевих комсомольців, які перед початком сесії прийшли до мерії з червоними прапорами.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку заборонили радянську символіку
10 січень, 2012, 16:44