Підсумки-2012: ТОП-5 цікавих ініціатив року у Луцьку

Підсумки-2012: ТОП-5 цікавих ініціатив року у Луцьку
2012 рік виявився для Луцька небідним на цікаві ідеї, втілені в життя. Часто такі ініціативи вирізнялися благородною метою та волонтерським («безкорисним») азартом.
Покращити вигляд вулиць, урізноманітнити дозвілля, збагатити інтелект міста, продемонструвати красу рідної мови та зрештою – показати очі, усмішки та думки міста – цим й іншим переймалися неліниві і талановиті лучани.

ВолиньPost вирішив виокремити п’ятірку «най…», на нашу думку, таких ініціатив: найоригінальніших, найуспішніших, накорисніших.

Люди, які втілили це в життя, заслуговують, аби про них знали. А їх ідеї – варті не просто уваги, а й місця в історії. Принаймні, в історії окремо взятого міста Луцька окремо взятого 2012 року – це точно.

Фотопроект «Обличчя Луцька»

Головні очі міста – не у представників влади чи бізнесу. Вони – на обличчях звичайних його мешканців. Цю формулу зрозуміли організатори проекту «Обличчя Луцька» і вирішили в інтернеті показати звичайних людей – молодих і старших, з гримом і без, публічних і не дуже.

Ідея сподобалася користувачам мережі, і групи проекту «Обличчя Луцька» в соціальних мережах «Вконтакте» і Facebook за короткий час стали популярними. Нині пабліки проекту мають у мережі «Вконтакті» майже 3 тисяч прихильників, а у мережі Facebook – близько 700.

Нові обличчя з’являються щодня. Герої проекту розповідають про своє життя, захоплення і «стосунки» з містом. Наймолодше поки що обличчя – 9-річний школяр, а найповажніше – 80-річна бабуся.

Проект заснували 14 вересня 2012 року троє людей – Тетяна Зубрик, Володимир Хомич та Оксана Цимбалюк. Нині його героями стало 90 людей. На сторінці проекту кожен лучанин можна запросто побачити власних знайомих, дізнатися більше про людей, повз яких проходиш щодня, однак так і не наважуєшся заговорити. Є серед облич і такі, яких зустріти посеред вулиці або на ринку – практично нереально.

Серед «облич» - музиканти, правоохоронці, пенсіонери, журналісти, школярі, студенти, священик, бібліотекарі, гравці ФК «Волинь», а ще колишній мер, теперішній губернатор, рок-зірка та «інопланетянка».

Щомісяця на сторінках проекту, її учасники обирають та світлину, яка гідна назватися «Обличчям місяця».

Велике прибирання

Учасники великого прибирання
Учасники великого прибирання
«Є конкретний день, з якого Луцьк почне ставати чистішим», − таким став слоган кампанії з прибирання міста у рамках всеукраїнської акції «Зробимо Україну чистою».

Акцію на всеукраїнському рівні організували численні громадські рухи та організації, а на місцевому ініціативу в організації на себе взяла ГО «Молодіжна платформа».

З плакатів, які розклеїли по місту, місцеві політики, музиканти, ді-джеї, радіоведуча та навіть ректори університетів закликали лучан 6 квітня 2012 оку прибрати парки та сквери.

Чистили від сміття одинадцять зон по всьому місту. В тому числі прибирали парки, до яких рідко доходять руки у комунальників. Наприклад, парк Дубки в районі ЛПЗ, район Теремно, зелену зону біля Дитячої залізниці.

Тільки зареєстрованих учасників на «суботнику» було 1874. А були й ті, хто не реєструвався. Активно долучилися до акції студенти та учні навчальних закладів. Щоправда, чимало з них прийшло не лише з власної ініціативи, а часом – через спонукання керівництва навчальних закладів.

Проект «Зробимо Луцьк чистим» мав незначне продовження у 2012 році, хоча його знову планують запустити у 2013. Після глобального прибирання 6 квітня, організовувалися ще дві мініакції з очищенню парку Лесі Українки та скверу у районі вулиці Потебні.

Не зважаючи на те, що проект мав чимало критики (мовляв, лучани пасивні, прибирати мають спеціальні служби, очищення несистемне), акція «Зробимо Луцьк чистим» мала конкретні результати.

Активісти зібрали 316 пакетів сміття місткістю 120 літрів кожен. Найбільше хламу винесли зі Старого міста.

Почувай себе європейцем – розмовляй українською

2012 рік запам’ятається українцям ухваленням мовного закону, який де-факто посилив статус російської мови. У Луцьку захищати першість української вирішили, не влаштовуючи акцій протесту, а започаткувавши акцію популяризації української поезії.

Тому влітку з ініціативи ГО «Центр Ефективної Комунікації» та радіостанції Луцьк з радіоприймачів стала лунати українська поезія. За задумом організаторів, вірші мали чути передусім пасажири міських маршруток: водії тричі на день повинні вмикати радіостанцію «Луцьк», яка у певний час транслює поезію, яку читають відомі волиняни.

Голосом проекту стали артистка Світлана Органіста, лідер гурту «ФлайzZzа» Андрій Тимчук, поетеса Ніна Горик, лідер гурту «Тартак» Олександр Положинський, вокаліст гурту «Фіолет» Сергій Мартинюк, співачка Алла Опейда, інші відомі і шановані волиняни.

Загалом кожен з учасників (а це уже зараз – більше 20 осіб) прочитали по декілька віршів. Обмежень у виборі літературних творів практично не було. Єдина вимога – українська мова та відсутність лайки. Чимало декламантів проекту читали вірші власного написання.

Нічне кіно

Під час показу кіно «Траса 60» (Фото Юлії Стасюк)
Під час показу кіно «Траса 60» (Фото Юлії Стасюк)
Найбільша кінотусовка Луцька зібралася посеред літньої ночі 2012 року, аби подивитися стрічку «Траса-60» американського кінорежисера Боба Гейла. Кіно просто неба на студентському стадіоні СЄНУ побачили близько тисячі людей. Назвали це Lutsk night cinema.

Ідея показати стрічки у Луцьку на великому екрані під зорями належить ГО «Молодіжна платформа». Такі покази практикують у США та інших країнах і навіть у деяких українських містах. Втім для Луцька така ініціатива стала родзинкою, що припала до смаку молоді.

Кіноперегляди стали популярними, адже кожен сеанс, незалежно від погоди, збирав більше 500 глядачів. Люд сидів не лише на кріслах, а й просто на траві, грілися ковдрами і спальними мішками.

Не обійшовся проект і без критики. Серед невдоволених – жителі прилеглих до стадіону будинків, які скаржилися на шум від нічного кіно, глядачі, яким не подобалися нетверезі відвідувачі показу.

Організатори мають намір у теплу пору року нічне кіно відновити, тепер уже у парку імені Лесі Українки на комплексі «Ротонда». Втім поки що фінансів для реконструкції об’єкту зі слів голови правління ГО «Молодіжна платформа» Захара Ткачука немає, триває пошук інвестора.
Загалом протягом нічного кіно сезону показали три стрічки: «Траса-60», «Леон» та «1+1».

Екскурсоводи у відпустці

Під час екскурсії «Луцьк неформатний», яку провів вокаліст гурту «Фіолет» Сергій Мартинюк
Під час екскурсії «Луцьк неформатний», яку провів вокаліст гурту «Фіолет» Сергій Мартинюк
Вперше за багато років у Луцьку стали вживати таке поняття як «туристичний сезон». Адже вперше у місті не просто казали: «ну все, шановні туристи, можете до нас їхати», а стали над цим системно працювати, організовуючи нестандартні і привабливі не тільки туристу, а й корінному лучанину заходи.

Однією з найцікавіших «родзинок» туристичного сезону-2012 стало проведення безкоштовних авторських екскурсій.

Відомі історики, краєзнавці, музиканти, письменники, актори, журналісти, громадські діячі показували місто таким, яким бачать його цікавим самі.

Так, історик Сергій Годлевський розповідав про багатокультурність Луцька, музейний працівник Марія Філонюк розповіла про місто у воєнні роки, дослідник історії Луцька Петро Троневич прогулявся з «туристами» середньовічним містом, а музикант Сергій Мартинюк розповів про місця тусовок неформальної молоді.

Екскурсії були не дуже масовими. Проте направду пізнавальними. Як розповіли у Центрі туристичної інформації в середньому на екскурсії приходило кілька десятків людей. Наймасовішою стала екскурсія підземним Луцьком. Тоді побачити церкву Івана Богослова та побувати у підземеллі під костелом Петра і Павла зібралося близько 120 людей.

Загалом протягом літа провели 12 таких екскурсій. Окрім цього туристам та лучанам в рамках проекту показували місто під час проведення фестивалю «Бандерштат». Наступного року проект планують продовжити та урізноманітнити.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
круто! :)
Відповісти
"На дезриб’ї і рак риба!"
Відповісти
Интересно "Обличчя..." и "Екскурсоводи...", остальное так себе.
Відповісти
Та не СЄНУ, а СНУ.
Відповісти
Останні новини
Підсумки-2012: ТОП-5 цікавих ініціатив року у Луцьку
13 грудень, 2012, 08:20