Луцьк – серед міст з найбруднішим повітрям

Луцьк – серед міст з найбруднішим повітрям
Аналітики «Слова і Діла» склали список міст із найгіршими показниками чистоти повітря й розібралися, які хімічні сполуки їх забруднюють. Луцьк перебуває серед міст з найбруднішим повітрям. Основні забруднювачі - фенол та аміак.

За одиницю прийняли гранично допустимий рівень забрудненості повітря, в якому концентрація шкідливих речовин усе ще не перевищена, й не має сильно шкодити здоров'ю. Тому якщо ваше місто не увійшло до нашого списку, засмучуватися не варто.

Загалом, ситуація з повітрям у більшості великих міст країни невтішна: індекси забрудненості коливаються на рівні 7-14 з урахуванням класу небезпеки речовин.

Однак антилідерами списку стали три великих міста, два з яких є обласними центрами й налічують понад мільйон жителів. Найгірше повітря України можна вдихнути на повні груди в Дніпрі – тут рівень формальдегіду перевищує допустиму концентрацію в 4,3 раза, а діоксиду азоту – майже втричі, причому в повітрі Дніпра також повно пилу – його концентрація в 2,4 раза вища за допустиму.

Почесне друге місце за брудним повітрям посідає Кам'янське (колишній Дніпродзержинськ), де шкідливі речовини відрізняються не стільки дуже високими концентраціями, скільки своїм асортиментом і небезпекою речовин. Так, у Кам'янському легкий вітерець приносить одночасно формальдегід, фенол, аміак, чадний газ і пил. Причому за формальдегідом показник вищий за допустимий у 2,7 раза, а за фенолом – удвічі, й лише чадний газ коливається на гранично допустимому рівні.

Багатим списком шкідливих сполук радує й Одеса, в повітрі якої, крім звичного формальдегіду (в 3,7 раза вище за допустимий рівень) можна насолодитися також ароматом сажі, фенолу та фтороводню (який при взаємодії з водою утворює плавикову кислоту, що роз'їдає скло).

Зображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)
Взагалі, найгіршою в українських містах виглядає ситуація з формальдегідом: в 14 містах країни (без урахування окупованих Росією територій Донбасу та Криму) рівень формальдегіду перевищує допустимий у 2,7-4,3 раза.

Формальдегід побічно виробляється багатьма виробництвами, при цьому речовина дуже активна й викликає ураження сполучної тканини та шкіри, а також може вражати центральну нервову систему.

У центральній і західній Україні ситуація з формальдегідом виглядає кращою, ніж на сході та півдні країни, зате тут значно перевищені рівні вмісту діоксиду азоту. Так, у Києві показник вищий за граничний у 3 рази, а в декількох містах області – вдвічі. У Вінниці концентрація діоксиду азоту навіть вища за столичну – в 3,3 раза вища за граничну, а в Чернігові та Житомирі – в 2 рази.

Діоксид азоту – це речовина помаранчово-бурого кольору, яка відповідає за рудий колір викидів на багатьох хімпідприємствах і здатна викликати кислотні дощі (утворює з водою азотну кислоту), а в людини – ураження легенів, дихальних шляхів, слизових оболонок і зміну рівня гемоглобіну в крові.

Відносно пристойне повітря в Харкові, де до гранично допустимої підбирається лише концентрація чадного газу (він же оксид вуглецю).

Що стосується міст, в яких повітря більш-менш чисте, то до нашого списку не потрапили 4 міста із заходу країни: Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ та Хмельницький, а також одне з північного сходу – Суми.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а де інформація саме про Луцьк?
Відповісти