На Волині хочуть провести розкопки на місці бази УПА

На Волині хочуть провести розкопки на місці бази УПА
Продовжити пошуково-дослідницькі роботи в урочищі Зарічки, що у Камінь-Каширському районі, просять депутатів облради громадські активісти.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму 4 вересня, - повідомляє інформагентство Волинські Новини.

До облради звернулися члени громадської ради при ОДА Ростислав Кухтей (Волинське обласне добровільне товариство «Спілка Чорнобиль»), Ігор Пасюк (Волинська обласна пошуково-дослідницька правозахисна історико-просвітницька громадська організація «Сумління») та голова Братства вояків УПА Волинського краю імені полковника Клима Савура Богдан Вівчарик щодо необхідності продовження пошуково-дослідницьких робіт в урочищі «Зарічки» Камінь-Каширського району (Хотешівська сільська рада).

Керівництво облради просять порушити питання щодо продовження робіт, які розпочалися у липні 2016 року, а також щодо встановлення пам’ятного знаку на місці дислокації бази ОУН-УПА «Північ», яка знаходилася у період із 1943 по 1944 рік на території цього урочища. На думку авторів звернення, встановлення такого пам’ятного знаку повинно стати одним з головних заходів у рамах року вшанування ОУН-УПА, проголошеного облрадою.

Як повідомила начальник управління з питань внутрішньої політики ОДА Ольга Чубара, на засідання обласної комісії у справах увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій у травні не з’являлися ініціатори звернення, тож їх вирішили долучити до розгляду питання згодом. До того ж, з її слів, державна міжвідомча комісія у справах увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій спільно з Українським інститутом національної пам’яті звернулися до ОДА та Міністерства культури з проханням щодо позбавлення ліцензії на проведення подальших розкопок ДП «Волинські старожитності», яке здійснювало дослідження раніше. Отже, посадовець пропонувала зняти питання з розгляду та відправити на доопрацювання.

На місці розкопок раніше виявляли гільзи від патронів, ложки тощо. Як аргумент щодо відкладення подальших досліджень на майбутнє під час засідання комісії наводили факти появи африканської чуми серед тварин у цьому регіоні. Тому недоцільно здійснювати розкопки у лісі, де, можливо, є тварини, померлі від цієї хвороби. Роботи, мовляв, можна продовжувати після завершення карантину - не раніше зими.

Отже, члени комісії вирішили повернутися до розгляду питання пізніше.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: УПА, Волинь
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
чим ще зайнятися?
Відповісти
Останні новини
На Волині хочуть провести розкопки на місці бази УПА
04 вересень, 2017, 21:23