У ТОП-6 археологічних знахідок 2012 року ввійшов волинський «рай»

У ТОП-6 археологічних знахідок 2012 року ввійшов волинський «рай»
У ТОП-6 археологічних знахідок 2012 року ввійшов волинський «рай» - древнє поселення в районі Шацьких озер.

Рейтинг найцікавіших розкопок українських археологів в нинішньому році склала редакція Аргументы и Факты – Украина.

1. Біля села Лікареве Новомиргородського району Кіровоградської області знайшли невідомі раніше науці палеолітичні стоянки, вік яких - більше 40 тисяч років. Ймовірно, там жили неандертальці, за однією з версій - предки сучасної людини, за іншою - просто людиноподібні істоти. Знайдені там людські кістки можуть свідчити чи то про канібалізм неандертальців, чи то про їх смертельні хвороби.


2. На території Попаснянського району Луганської обл. знайдені останки річної ставки ханів Золотої Орди XIV сторіччя. Археологи почали розкопки на березі Північного Дінця після того, як дізналися, що протягом тривалого часу місцеве населення знаходить там стародавні татарські монети і начиння. Археологи під час свого рейду виявили понад 3 тисяч мідних і срібних монет, заготовки для їх карбувань, залізні сокири, мідні та срібні жіночі прикраси і монети.


3. На Волині в районі Шацьких озер розкопали земний Рай. Це поселення, яке згадується в стародавніх літописах, належало князю Юрію Долгорукому, коли він правив на Київському престолі. Долгорукий і «подарував» незвичайну назву невеличкому селищу. А Володимир Васильків, племінник Данила Галицького, проїжджаючи повз Раю тяжкохворим, зупинився в ньому відпочити. І видужав серед мальовничої і цілющої природи. Серед знахідок археологів немає звичайних знарядь праці. Однак, виявлено багато хрестиків, жіночих прикрас, гребенів і вкрай рідкісна підвіска-амулет із зображенням архангела Михаїла - такі могли носити хіба що князівські персони(на головному фото).

4. На дні Чорного моря в районі Миколаївської області знайдені дві грецьких амфори приблизно V століття до н.е. Припускають, що на цьому місці 2,5 тисяч років тому затонуло античне судно, яке перевозило вантаж в глиняних ємностях, призначених для зберігання вина або оливкової олії. Не виключено, що знахідки в цьому місці ще не вичерпані. Але саме судно навряд чи збереглося, адже, швидше за все, було зроблено з дерева.

5. На території заповідника «Херсонес Таврійський» у Криму випадково знайшли два древніх склепи, поховання в яких, швидше за все, відносяться до візантійського періоду - V-VI століть. В одній з могил на останках жінки знайшли цікавий артефакт - скляний браслет зі стилізованим рослинним орнаментом, який дуже добре зберігся. Вчені припускають, що знайшли унікальне поселення, яке продовжують досліджувати.


6. На Київщині, у Вишгородському районі, пошуки заміської резиденції княгині Ольги дали рясний урожай з більш ніж 1 тисяч артефактів Х-ХІ століть: металеві наконечники стріл, ніж, фрагменти жіночих прикрас, ґудзик і уламки кераміки, а також інші предмети побуту і прикраси.

«Коли найдавніші люди вели в основному кочовий спосіб життя, предки багатьох з них транзитом проходили через територію України. Адже у нас проходив шлях до Чорного і Азовського морів. Крім того, завжди був досить-таки м'який клімат, при якому ґрунт ніколи не покривався льодовиком. Тому мимохідь у нас побували багато народів Європи та Азії. Крім того, тут напевно часто відсиджувалися до тепла племена з Сибіру і Скандинавії. І кожен «гість» міг полювати на тих же мамонтів, чиї кістки зараз знаходимо. І, звичайно, залишив свій слід. Так що в нашій землі - хмара історичних та археологічних цінностей захована. Головне - їх виявити», - розповів відомий археолог, кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту археології НАНУ Михайло Відейко.

Як раніше повідомляли ЗМІ, днями в околицях міста Щастя Луганської області знайшли останки мамонта, вік яких, імовірно, від 10 до 30 тисяч років.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У ТОП-6 археологічних знахідок 2012 року ввійшов волинський «рай»
13 грудень, 2012, 09:34