Луцька художниця творить мистецтво за допомогою картоплі

Луцька художниця творить мистецтво за допомогою картоплі
Майстриня з Луцька Катерина Ганейчук створює вибійки за допомогою картоплі: вирізає потрібний узор, фарбує і робить відбиток на старому полотні.

Про це вона розповіла в інтерв'ю на Zaxid.net.

«Мені подобається, коли я беру в руки сувій домотканого, міліметр за міліметром вручну жінкою тканим, домашнього полотна, яка місяцями з ним працювала. Його неможливо випустити з рук, його хочеться прикладати, тримати, нюхати», – зізнається Катерина Ганейчук.

Майстриня за походженням українка, батьки пережили Сибір. Вона народилася у Білорусі, але навіть за таких умов зберегла свою національну ідентичність. Повернулася на землю предків, мешкає у Луцьку.

«Колись у мене з піснями включився код, закладений з кров'ю дідів. Хоча я в російськомовній школі вчилася. В 15 років сама вивчила мову, охрестилася і вернулася до коренів своїх. Не вдалося комусь переформатувати. Мене взагалі найбільше цікавить питання пам'яті крові. Де саме криються ті наші основні коди?», – розповіла художниця.

Тому на своїй вибійці та левкасі художниця відтворює давні символи і вкладає у них глибший зміст.

Катерина Ганейчук створює і хоругви зі сакральним змістом. Любить вникати у походження слів.

«Виставку я назвала «Єврхистія». Не «Євхаристія», а саме «Євхристія». Коли я священикам розказувала, що я відкрила слово «Є в Христі Я», вони мене переконували, що цього не може бути. Але я вірю, що може бути, що в цьому є зміст і наша мова багатюща і є де вести пошуки і натхнення шукати», – пояснює мисткиня.

Освіту керамістки і дизайнерки Катерина Ганейчук здобувала у львівських коледжі та академії. Нині проектує меблі, інтер'єри, займається фотографією і левкасом, вибійкою. Та все ж її сила у тому, що творить сучасне мистецтво, використовуючи давні техніки і символи. Їх демонструє на виставці у галереї «Зелена канапа».

«Якби мене хтось із культурних аташе спитав, що показати можна за кордоном, щоби представити українську архаїку в сучасному виконанні, то ця виставка ідеально пасує», – розповіла кураторка виставки Олеся Домарадзька.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Луцька художниця творить мистецтво за допомогою картоплі
05 вересень, 2017, 17:23