«Більшість» Луцькради проголосувала за зміни до регламенту

«Більшість» Луцькради проголосувала за зміни до регламенту
Рішенням «більшості» голосів на сесії до регламенту Луцькради таки ухвалили низку правок. Зокрема, відтепер головуючий на сесії має право підписувати протокол пленарного засідання та рішення ради.

За це під час сесії 7 вересня проголосували депутати.

Директор юридичного департаменту Наталія Юрченко повідомила, що ці зміни дуже детально опрацьовували на всіх комісіях міськради. Більшість зі змін є технічними, частина ж усуває прогалини в існуючому регламенті ‒ про доведення кожному депутату часу проведення сесії, врегулювання антикорупційного законодавства тощо.

Однією із ключових запропонованих змін було надання дозволу головуючому на сесії підписувати протокол пленарного засідання та рішення ради.

Ще однією цікавою правкою є розширення списку умов, за яких депутати можуть обрати нового головуючого на сесії. У старій редакцій передбачалося, що обрати нового головуючого можна, коли мер чи секретар відсутні, їх посади вакантні або вони не можуть виконувати свої повноваження.

У новій редакції додають ще кілька умов, коли головуючим може стати обраний більшістю депутат – якщо міський голова та секретар відмовляються вести пленарне засідання, покидають сесійну залу під час пленарного засідання у випадках, не передбачених регламентом.

У депутатів виникло чимало питань щодо пропонованих змін. Депутат Микола Федік спитав, чи не суперечать деякі зміни Закону України «Про запобігання корупції». Юрченко ж натомість зауважила, що є суперечності в самому законі, та зміни в Регламенті правильні й схожі пункти є в регламентах інших рад – наприклад, Чернівецької облради.

Депутат Анна Мовяк зауважила, що серед пропонованих змін її здивувала редакція про обов’язковість розгляду кандидатур лише однією комісією. Мовляв, краще, якщо їх розглянуть декілька комісій. За словами ж Юрченко, таку можливість матиме будь-яка інша комісія, проте не в обов’язковому порядку.

Федік зауважив, що оскільки тепер питання регламенту може розглянути будь-яка комісія, це нівелює роботу профільної, регламентної комісії.

Депутат Тарас Шляхтич зауважив, що новим регламентом перебирають частину повноважень ЗУ «Про місцеве самоврядування». Щодо внесення зміни, що Луцька міськрада може розглядати будь-яке питання, яке не виключене із її компетенції, депутат уточнив, чому взяли саме це положення із Європейської хартії, натомість не включивши інших, важливіших положень.

Пустовіт зауважив, що «життя ставить багато викликів і питань» і запропонував Шляхтичу ініціювати внесення й інших положень Хартії.

Шляхтич поцікавився, чим зумовлені зміни, що якщо міський голова та секретар відмовляються вести пленарне засідання, покидають сесійну залу під час ходу пленарного засідання у випадках, не передбачених регламентом, сесію може вести інший депутат. Адже повноваження секретаря та міського голови чітко визначені законом.

«Чи таким чином ми не перебираємо на себе функції законодавця, обмежуючи повноваження міського голови та секретаря, коли вони чітко визначені законодавством», ‒ спитав Шляхтич. Мовляв, можливо, законодавець спеціально запропонував систему стримувань та противаг щодо покидання сесії ради.

Натомість Юрченко зауважила, що визначення порядку ведення сесії саме в компетенції ради. Шляхтич відповів, що дозвіл раді тлумачити прийняті нею рішення є наданням раді невластивої їй компетенції. Мовляв, це вже більше питання Конституційного суду.

«Які це виняткові випадки, коли регламент може відступати від закону?» ‒ спитала депутатка Мовяк, уточнюючи щодо «виняткових» випадків подачі проектів рішення менше ніж за 21 день. Адже і закон, і регламент посилається саме на «невідкладні» випадки, як було передбачено в старій редакції. Юрченко відповіла, що може йтися про позачергові сесії.

«Ми розуміємо, що бувають виняткові випадки, знаємо, які вони бувають», ‒ зауважив Пустовіт. Тож Федік запитав, якими мотивами керувався Пустовіт, коли розробляв відповідні зміни де регламенту. Той у відповідь розповів про динамічність документів та «нормальну практику» внесення змін до нормативних документів.

Зрештою, під час обговорення, Федік заявив, що фракція «Свободи» не голосуватиме за зміни. Шляхтич зауважив, що у змінах простежується те, що вони підготовані для того, аби зняти Юлію Вусенко з посади після її поновлення.

Зрештою зміни прийняли за основу. Опісля низка депутатів , які не входять до «проукропівської більшості» пропонували зміни, наприклад, таки ухвалити щоб кандидатів на посад розглядали декілька комісій. Проте «більшість» так і не проголосувала зо жодну зі змін, ухваливши нову редакцію.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Більшість» Луцькради проголосувала за зміни до регламенту
07 вересень, 2017, 11:26