Дослідники розповіли, в якому стані старовинні підвали на Кафедральній

Дослідники розповіли, в якому стані старовинні підвали на Кафедральній
Дослідники повідомили, що старовинні підвали, які знаходяться на вулиці Кафедральній, 13 - в аварійному стані, а цегла руйнується з кожним днем. Для того, аби зберегти історичну споруду, необхідно провести ремонт, реставрацію та подальшу консервацію. Науковці розпочали демонтовувати аварійні елементи. Проте, на місці, де розміщені підвали, планують будувати житлово-офісний центр.

Про те, що зроблено дослідниками, та що потрібно ще робити, говорили під час прес-конференції з приводу проведення подальших робіт на земельній ділянці за адресою вул. Кафедральна, 13 у четвер, 7 вересня.

Нагадаємо, у 2012-му році ТЗОВ «Луцькміськбуд» уклало договір із ДП «Волинскі старожитності» на проведення археологічних розкопок через майбутнє будівництво там житлово-офісного центру. Лучани були проти такого будівництва та бояться, що воно зруйнує історичну пам’ятку.



Директор Адміністрації Державного історико-культурного заповідника у Луцьку Павло Рудецький повідомив, що старовинні підвали наразі не є повноцінною пам’яткою архітектури, адже вони нововиявленні і не мають необхідної документації.

«Є такий момент, що ці підвали свого часу були внесені до списку нововиявлених пам’яток. Для того, щоб цей об’єкт був взятий під охорону держави, він має бути занесений до реєстру пам’яток. Тобто, перший етап був зроблений. Його занесли до нововиявлених. Далі справа не пішла, тому що на будь-який об’єкт архітектури має бути облікова документація. На сьогоднішній день вона складається з паспорта пам’ятки та облікової картки. Наразі ми цих документів не маємо, і говорити про те, що це є пам’ятка повноцінна - не можемо. До цього нам треба дійти ще і виконати необхідні роботи», - зазначив він.

Заступник директора по науковій роботі Адміністрації Державного історико-культурного заповідника у Луцьку Віктор Баюк розповів, які дослідницькі роботи провели на Кафедральній, 13.

«Проводили роботи, вже дійшли до грунтових вод. Всі матеріали зберігаються у нас на опрацюванні в адміністрації заповідника. Питання по правій стороні в принципі знято. Роботи там доведені до кінця. Умовним кінцем цих робіт виступають грунтові води. Там болото. Хотіли б ми цього, чи ні, там проводити роботи неможливо. Ліва сторона, там, де залишаються залишки архітектурних споруд, так само потребувала наступного питання. Було здійснено акт обстеження 31 липня 2017-го року. Була створена комісія, обстежили підвали забудови і зробили висновок: для збереження підвальної частини необхідні ремонти, реставрації з подальшою консервацією. Необхідно під наглядом працівників заповідника демонтувати аварійні елементи конструкції, що загрожує повторними обвалами», - зазначив дослідник.

«Потрібно зберегти залишки цих підвалів. Питання стоїть в іншому - наскільки технічно можливо виконати проведення даних робіт. Це питання не наукове, а інженерно-будівельне. Перший крок, який потрібно зробити - це зняти вручну цеглу з цих об’єктів, яка є аварійною. Вона падає, обсипається. Та вся цегла збирається і переноситься до нас, у двір адміністрації заповідника. Цегла так само несе історичне навантаження. Там є зразки цегли 16-го століття, є 17-18-го століття», - додав він.

«Також ми приступили до чистки внутрішніх частин. Між стінами ми забираємо ту засипку, яка була проведена раніше. Ми зараз дізнаємось ситуацію, що там із цією засипкою. Для того, щоб встановити, чи залягає дно в підземному фундаменті. Треба дійти до підлоги. Якщо є стіни, то і вона має бути. Коли це питання буде з'ясоване, тоді буде збиратись комісія, або лишатись у тому складі, у якому є. Може залучимо більше будівельників. Адже це питання стане інженерне, а не наукове. Тоді буде прийматись рішення, яким чином, в якому об’ємі майбутню споруду можна буде забудовувати», - зазначив Віктор Баюк.

«Я впевнений, що інвестори ділянки також хочуть зберегти нашу спадщину. Однак, зараз потрібно провести роботи. Ми не можемо не проводити дослідження. Адже потім може все завалитись чи провалитись. Якщо навіть зараз ми все засипемо, то до кінця не можемо знати, що там є внизу, які пустоти», - додав він.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це все треба щасипати землею, тобто законсервувати і думати далі що робити з цієї ділянкою.
Відповісти
І це все? Що ж ви лише один бік тієї пресконференції висвітлили?
Відповісти
Останні новини
Дослідники розповіли, в якому стані старовинні підвали на Кафедральній
07 вересень, 2017, 18:32