Повідомили, скільки волинян хочуть покинути Україну

Повідомили, скільки волинян хочуть покинути Україну
У Молодіжному центрі Волині 7 вересня відбулася презентація соціологічного дослідження “Молодь Волині – 2017”, яке було підготовлене Державним інститутом сімейної та молодіжної політики.

Про це інформують організатори.

Метою дослідження було визначити цінності молоді, її становище із зайнятістю, громадською активністю та, насамперед, дослідити позитивні та негативні тенденції у житті молодих волинян і вчасно їх підтримати або попередити.

Всього опитування провели серед 421 молодої особи (155 чоловіків та 266 жінок) у віці 14-24 років в усіх районах Волині. У дослідженні також брали участь представники громадських організацій, державних структур, вчителі, що працюють з молоддю (58 осіб).

За словами представника інституту сімейної та молодіжної політики – Олександра Ярошенка, це дослідження є унікальним для України та інституту.

Така практика є хорошим прикладом для інших областей, адже ситуацію із молоддю потрібно досліджувати, це не проста сфера державної політики. На його думку, такі цифри та аналіз потрібні для обґрунтування реальної ситуації із молоддю для керівництва міст та області, які часто просто не мають достовірної інформації і відповідно приділяють мало уваги розвитку молоді.

Щодо самого дослідження, то його буде розіслано в усі навчальні заклади області, установи які працюють із молоддю та, звісно, доступне у вигляді інфографіки й повного тексту на сайті молодіжного центру Волині.

Під час презентації було продемонстровано статистику, за якою, для молоді Волині на даний момент найціннішими є сім’я та родинні зв’язки. До слова, політика чи релігія набрали всього по 2%, що є досить низьким показником.Щодо патріотичних почуттів – то усі питання із анкети набрали більше 70%.

Волинська молодь пишається, що є українцями та носить із гордістю українську символіку, переважна більшість, у разі небезпеки, готова захищати Батьківщину. Цей показник говорить про ефективну роботу патріотичних організації та рухів у нашій області. Організатори звернули увагу на проблематику, яку визначили респонденти. Майже 60% відповіли, що мають проблему із занятістю, 51,1 – алкоголізм, 33,7 – низький рівень доходів, 28 – невисоку залученість до активного громадського життя.

Про своє членство у молодіжних рухах та організаціях заявило близько 4% опитаних, більше 30% – ніколи не долучались до громадської діяльності. Натомість про волонтерство заявило більше 50% молоді, із них 68% – дівчата. Переважно така благодійна робота відбувалася на підтримку армії та Революції гідності.

За результатами опитування можна зробити висновок, що молоді люди потребують організації змістового дозвілля (50,1%), організації спортивної інфраструктури (47%), допомоги у виборі професії (45%) та консультацій психолога (35%).

Переважна більшість респондентів проводить вільний час вдома (75%), натомість всього 2% відвідує бібліотеку, 5% – відвідує секції та гуртки, 12% – дискотеки, 15% – спортзал.

Не надто оптимістичні результати щодо мобільності молоді та еміграції. Згідно даних опитування, 22% хочуть виїхати із України, із них 20% не знають чи повернуться в Україну. Хочуть покинути свій населений пункт і переїхати у більше місто 51% опитаних.

Головною причиною такої міграції називають відсутність можливостей для розвитку та самореалізації, пошук кращої роботи. В особистих розмовах інтерв’юери дізналися, що молодь не вірить у майбутнє України і своє місце у її розвитку, більшість опитаних деморалізовані через вплив негативних новин та ситуації в країні. Гості заходу прокоментували ці результати як дуже загрозливі для Волині.

Щодо опитаних експертів, то 47% зазначило, що їм не вистачає фінансування для молодіжної роботи, 39,6% вказали на вкрай низьке технічне забезпечення та відсутність простору для їх роботи. Значна частина експертів зазначила, що також бракує міжсекторальної роботи між організаціями, нових знань та методів.

Завершальним питанням анкети було позначення небезпечних локацій у Луцьку, де присутня молодь. Луцька молодь визначила переважно спальні райони, сквери та парки небезпечними. Цікавими результатами були такі місця як територія поблизу торговельного центру PortCity, нічний клуб Hollywood, район ДПЗ у Луцьку та район залізничного вокзалу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Повідомили, скільки волинян хочуть покинути Україну
08 вересень, 2017, 20:53